Как си планираме седмичното меню - примерно седмично меню

  • 30 615
  • 186
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 13 241
Добре, че вкъщи и да има капризни - не го показват. Или не смеят. Основното правило е, че се яде това, което е било планирано и сготвено. Капризите могат да са само по отношение на това дали да пият вода или фреш, дали да хапнат плод за десерт или шоколад, да ядат ли салата с основното или само основно (или само салата, че големите щерки все са на диета) и подобни.
Тефтер нямам. Разпечатвам си списъка и менютата, които съм избрала за следващата седмица. После драскам и хвърлям.
Ако не планирам стриктно и не поддържам правила - тогава сигурно трябва да живея до печката. Предполагам, че след като (част от) децата станат самостоятелни - аз също няма да планирам и ще карам ден за ден.

# 16
  • Мнения: 2 760
През седмицата мисля само за вечерята. Знам в детайли какво имам в хладилника и фризера, техния срок на годност, както и съдържанието на бурканите и консервите, затова най-често влизам в магазина, харесвам си нещо и решавам с какво от наличните вкъщи продукти мога да го комбинирам, както и колко време ще ми отнеме предвид факта, че повечето вечери прибирам сина си от тренировка.
Например ако знам, че имам останала малко домашна майонеза, която трябва да се оползотвори или да се изхвърли, както и царевица, купувам картофи и правя толкова салата, колкото ще изядем на вечерята.

Мразя да изхвърлям храна, така че отговорът на въпроса на темата е: планирам менюто според изтичащия срок на годност на наличните продукти и наличните ми продукти.
Днес по тази схема ще ядем яйца, салата от цвекло и моркови, утре ще се наложи да пазарувам отново.

През уикендите питам децата какво им се яде и го правя.

# 17
  • София
  • Мнения: 1 164
Опитвам се да бъда по организирана особено с менюто. Доста ми е тежко особено вечер когато тепърва се прибирам от работа и трябва да ходя да напазарувам за вечеря и после да я приготвям. Определено ще ви следя ,
А това е един сайт ,с  който аз се опитвам да бъда по организирана -
https://templates.office.com/bg-bg/%D0%9C%D0%B5%D0%BD%D1%8E%D1%82%D0%B0 , ако на някой му върши работа ,тези преглеждам аз в момента. Simple Smile

# 18
  • Мнения: 2 516
Все се каним да почнем да правим седмично меню, за да ни е по-лесно с пазаруването.
В интерес на истината, обаче, пробвахме веднъж. Нямаше голяма разлика. Ходим през ден за пресни плодове, зеленчуци и млечни продукти, а покрай тях пак купуваме нещо странично, което ни се е дояло.
Най-често питам мъжа ми от предната вечер какво му се яде за другия ден("Каквото прецениш!" Rolling Eyes), а детето още е малко и яде каквото му дам,  и така разбирам дали трябва да се пазарува нещо, което не е налично.
Гледам във фризера да има свинско, пилешко, разни морски работи, за да мога да действам по-бързо. Имам и заготовки на зеленчуци.
Черпя идеи и от тук, така че ще следя темата:)

# 19
  • Мнения: 678
Именно за да се избегне момента да се прибереш и да се чудиш тепърва какво да приготвиш (а почти всичко различно от пържени яйца отнема повече от 15 мин) си правиш планиране и заготовки от предния ден.
Например - в неделя готвих мусака. Запържих повече кайма, като част от нея оставих настрана и утре само ще сваря едни спагети и ще ги сглобя със сос за вечеря.
Салатите също мия и режа в по-голямо количество. Неизползваната част държа в кутии в хладилника, а само за конкретната вечеря овкусявам.
Признавам,ч е много си помагам с кукъра през седмицата. Вечер приготвям продуктите, на следващата сутрин ги слагам на съответната програма на отложен старт и вечерта имам готово ядене като се приберем от работа. Така могат дас е готвят и по-сложни неща като пълнени чушки, варива (леща, боб), яхнии, за които се изисква все пак повечко време.

# 20
  • Мнения: 1 179
Опитвам се да бъда по организирана особено с менюто. Доста ми е тежко особено вечер когато тепърва се прибирам от работа и трябва да ходя да напазарувам за вечеря и после да я приготвям. Определено ще ви следя ,
А това е един сайт ,с  който аз се опитвам да бъда по организирана -
https://templates.office.com/bg-bg/%D0%9C%D0%B5%D0%BD%D1%8E%D1%82%D0%B0 , ако на някой му върши работа ,тези преглеждам аз в момента. Simple Smile

Аз ползвам Google Calendar за плануване на менюто (и не само - за лични и служебни ангажименти и пр.). Закуската е в един цвят, обядът в друг и т.н. Календарът е споделен със съпруга ми и той е наясно кога какво ще се яде. За списъка за пазаруване ползвам Google Кееp, пак е споделен с него, за да може да пазарува/добавя покупки вместо мен.
Споделяла съм за метода ми с други жени и досега не бях срещала позитино мнение. Аз лично не мога да имам куп служебни ангажименти, за които да мисля, и тепърва след края на работното време да мисля какво ще готвя.. Какво остава пък да пазарувам след работа. Прибирам се към 18,45 часа (сутрин излизам в 07,30 часа), като мина през магазина, ще стане 19,45 часа. Кога ще готвя, кога ще вечеряме, кога ще имам време да отдъхна?

# 21
  • Мнения: 1 318
Мъжът ми от месец е на хранителен режим и ми е супер лесно покрай него и ние с детето да се храним по сходен начин. Диетологът му е дал меню за две седмици и стои разпечатано на вратата на хладилника. Хубавото е, че ако в понеделник за вечеря има леща, то и в сряда е същото. Тоест като готвя стига поне за две хранения.
Само за обяд всеки се спасява поединично, че сме на работа. Много съм ЗА такова планиране, иначе си е вечно чудене и даване на излишни пари за храни, които после се изхвърлят, защото не се изяждат.

# 22
  • София
  • Мнения: 1 164
редовния номер е да се влезне в магазина за хляб , и да оставя 50 ненужни лева да глупости. Определено ще пробвам да правя меню и да пазарувам веднъж в седмицата , а хубавото е,че имам пазарче до нас от което можем да се набавяме допълнително с пресни зеленчуци и плодове.
Моя позната пазарува веднъж в месеца основно ( и после само млечни , хляб и тн ) и споделя ,че пести ужасно много пари така, но надали ще мога да се организирам чак толкова.

# 23
  • Мнения: 1 179
редовния номер е да се влезне в магазина за хляб , и да оставя 50 ненужни лева да глупости. Определено ще пробвам да правя меню и да пазарувам веднъж в седмицата , а хубавото е,че имам пазарче до нас от което можем да се набавяме допълнително с пресни зеленчуци и плодове.
Моя позната пазарува веднъж в месеца основно ( и после само млечни , хляб и тн ) и споделя ,че пести ужасно много пари така, но надали ще мога да се организирам чак толкова.
Може, но според мен трябва повече пространство - килер и/или мазе, голям хладилник с фризер, за да може да се съхраняват покупките.

# 24
  • Мнения: 678
Coelum, и на мен ми се чудят всички, че изготвям седмично меню и планирам. Даже чух коментар от други жени и майки, че са ми малко децата и ангажиментите щом имам време да планирам Rolling Eyes
Всъщност точно защото нямаме време трябва да сме по-организирани. Съвсем не ми се губи ценното ми свободно време след работа в пазаруване и висене на печката. Предпочитам да прекарам време с детето, да спортуваме заедно, да моделираме, четем или каквото друго ни се прави. Целият ми график, и личен и служебен е в google calendar. Правя менюто и списъка с пазаруване също в телефона.
За мен би било много затормозяващо да мисля цял ден какво да готвя за вечеря. В нашия офис това е основна тема следобяд между жените, които са семейни и майки. Чак става досадно как хората си пилеят времето и вместо да си свършат служебните ангажименти, дискутират менюта ...

# 25
  • Мнения: 1 318
По всички гореизброени причини предпочитам да си планирам менюто и да знам кога имам да готвя. Избирам и по-мързеливия вариант с мултикукър, за да не се налага да вися пред печката и да бъркам манджа. Преди беше практика да купувам готова храна, но си разбутахме стомасите и се отказахме. Излиза скъпо, а в никакъв случай не е по-добрия вариант.

# 26
  • Мнения: 1 179
Имам уред за бавно готвене, но го ползвам рядко.. Много миреше на готвено вкъщи.
А храната от топлата витрина в магазина или с доставка, е под всякаква критика...
Друго, което ползвам, е вакуум машината. Вакуумирам си зеленчуците, за да траят по - дълго. В килера ни е много топло, а хладилната част за зеленчуците не ми стига.
Също така си правя заготовки - режа зеленчуци като морков, пащърнак, целина, праз, зелени подправки, гъби, чушки, слагам в торби и замразявам. Когато ми потрябва като добавка, отварям, слагам и връщам пак във фризера.

# 27
  • Мнения: X
Като се замисля, че и аз преди се затормозявах така... Сега влизам в меса руския, харесвам парче месо, в къщи го комбинирам с някакъв зеленчук, една салата и вечерята е готова.

# 28
  • Мнения: 30 802
И аз комбинирам протеин и зеленчук, но предпочитам да имам запаси от основните неща. Защото едно ходене до магазина си е губене на време.

Днес направих кюфтета на фурна с кашкавал и галета, имам втора заготовка за вечеря, да са пресни. В слоу кукъра мляко с ориз, което ще се яде и утре за закуско-десерти, а едно голямо парче варено свинско го преработих в къри. Добавих и бял ориз за гарнитура. Всичко това обаче сутрин, както казах, после само претоплям и сервирам.

# 29
  • София
  • Мнения: 8 654
Мъжът ми работи от понеделник до петък, често и уикенда следобед е някъде(да играе футбол обикновено).Той не готви, никога не би минал през магазин да купи домати, които са му харесали или да вземе месо от някоя месарница, защото било прясно. Трябва да му напиша какво искам и къде да отиде. Сам въобще няма амбиции да разглежда хранителни продукти.Не се сеща и при готвенето за някои елементарни неща. Беше си купил сърце и бъбреци(не помня вече, сигурно свински). Просто ги изми и ги сложи в тавата и ги пече.Нито ги почисти, нито разряза, накисна, овкуси.   Наскоро реши да си прави сърца в масло и беше искрено учуден, че е добре да ги свари преди това Grinning
От там произтича и пълната ми свобода в седмичното меню.Важно му е да има месо и да няма тиква, например.
Децата ми са малки, по-голямото, което яде всякаква храна, рядко има капризи.Яде всичко, което досега съм му предлагала. След години, предполагам, ще е различно.
При нас вечерята е основно ядене, защото през деня съм сама с бебето и за мен не готвя-дояждам или си правя нещо набързо.Мъжът ми е натоварен и също вечер яде нещо по-сериозно, топло, с месо.
Уикендите двамата закускваме нещо с яйца-варени със зеленчуци и сирене, на очи пак с някаква гарнитура.Детето яде кисело мляко с плод, овесени ядки, бисквити.Гофрети правя или затиснати в гофретника сандвичи, омлети.
На обяд(уикендите или ако мъжът ми по изключение е вкъщи) ядем нещо бързо.Ако сутринта не сме яли яйца, на обяд го правим.Или големи салати с пилешко, с риба...последно бяха със скариди.
За обедите се организирам трудно.Вкъщи сме всичко, вършим си нещо, играем с децата.Затова са бързи и лесни неща.
За вечеря правя малки колочества до 3-4 порции.Обикновено остава 1, която мъжът ми си взима за работа.
По-сухи неща са или печени ястия.Мъжът ми не обича боб, лещя, манджи в тенджера с ориз, картофи, грах.Но ако направя ще ги яде. Повечето пъти е печено месо, някакви запеканки, нещо с кайма-кюфтета, мусака, руло Стефани, чили кон карне. Обича винен кебап и тогава е съгласен да има ориз Grinning  
Аз не обичам много месо, особено пържоли, цели парчета месо.Харесвам кайма, сирена или безмесно. Затова се опитвам да балансирам между вкусовете на всички и намирам компромисни варианти.
Всеки ден ядем салата, дори ако има гарнитура от картофи, ориз, печени зеленчуци.
2 пъти в седмицата готвя супа, за да има винаги в хладилника.От тях ядем обикновено аз и детето, мъжът ми не се наяжда с тях, не са му любими(освен шкембе чорба).
Десерти правя рядко.Нямаме навик след храненето да сервирам и да ядем десерт. Ако има нещо сладко, си хапваме следобед.
Нещата, които правя вкъщи най-често са без подслаждане,  плод или нещо различно от бяла захар.  Днес за детето има купичка с яйчен крем-прясно мляко, малко натурално нишесте, жълтъци и ванилия. Отгоре ще сложа банани.

Не работя в момента и ми доставя удоволствие да готвя, да опитвам нещо ново.Мъжът ми знае, че положението е така, защото сравнително имам време.Като се върна на работа ще бъде по-различно.

Общи условия

Активация на акаунт