Как си планираме седмичното меню - примерно седмично меню

  • 30 619
  • 186
  •   2
Отговори
# 30
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 12 287
Закуска-обикновено филийки с масло и мед за детето,сандвичи с кашкавал ,фреш.Или мюсли и прясно мляко.
В събота,неделя-палачинки,мекици,банички със спанак и сирене.
За обяд винаги има някаква супа ,детето не ходи на занималня и обядва вкъщи-пилешка,телешко варено,гъбена.Днес супата е от спанак.
За вечеря-веднъж в седмицата-риба,през останалите дни готвя месо и зеленчуци.Тази вечер-пилешки пържоли с гъбен сос.Стават бързо.
Всяка неделя пазаруваме за следващата седмица.Месото разпределям в торбички и прибирам в камерата.
Плодове-за фреш или за десерт.
Зеленчуци-картофи,лук,моркови,тиквички,пипер-купуваме за седмицата.
Краставици,домати,зелена салата-през ден.
Веднъж в месеца -брашно,захар,сол,олио,ориз,боб,леща,елда,киноа,фиде,макарони,спагети,кафе.

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 18:13 от -veni-

# 31
  • Мнения: 11 113
Темата е супер полезна и затова се записвам да я следя, макар че наистина в нея са се включили и хора, които могат да отделят за пазаруване и готвене доста повече време от средния работещ човек.
Не планирам седмично меню, нито имаме седмичен пазар. Купуваме пресните продукти от малки магазинчета в центъра (плод-зеленчук, месарница, занаятчийска хлебарница; кисело мляко, сирене, масло, брашно, захар и др. са от обикновен квартален магазин срещу кооперацията) и планирам ден за ден, понякога слизам и по 2-3 пъти, предпочитам да не се задържам храна и да престоява.
През 2-3 седмици се налага ходене до хипермаркет за т.нар. "луксозни стоки" Simple Smile като по-фенси сирена, италианска паста, риба, пастърма или филе елена, кафе, мюсли, здравословни барчета за офиса и училище и др.

Манджи със сос и запръжки не ядем и не готвя никога.  Супи - само кремсупи от зеленчуци и пилешка. Не готвя завъртени ястия през работните дни и много рядко готвя месо (1 път седмично), защото един в семейството е вегетарианец. Затова наблягаме на млечните, яйцата и чат-пат риба - макар че риба и морски дарове в София е оксиморон, гледам да я ям там, където се лови, ама често е невъзможно Simple Smile
Пролетта и лятото ми е супер с изобилието от пресни плодове и салати и възможността за по-лесно хранене навън, зимата е ад.

Закусваме задължително, като за мен от близо 20 г. насам 99.9% от закуските са мюсли с кисело мляко, сушени плодове, лешници и пресни плодове (сега ягоди). За детето са разнообразни - мюсли не яде, ММ е някъде по средата. Най-често са макарони/кускус със сирене или кашкавал, филийки със сладка и солена плънка, печени сандвичи, солени мъфини, баница, палачинки.

Всички споделени вариации на обяд, вечеря и планирането им са ми полезни, макар че голяма част от нещата не ги ядем поради каприз Simple Smile

# 32
  • Благоевград
  • Мнения: 2 865
Аз също планирам седмичното ни меню, като се съобразявам с начина на хранене, който спазвам втора година.
През седмицата задължително консумираме някои от тези ястия:
Свинско/пиле с ориз
Свинско/пиле с картофи
Пържена/печена риба с печени зеленчуци на фурна или на грил-тигана
Винен кебап с картофено пюре, варен ориз или пюре от карфиол (за мен)
Чушки бюрек
Миш-маш
Домашна пача
Печено пилешко (пържоли, бутчета) с гъбен сос
Пържени кюфтета
Бекон с яйца.

Супи:
Пилешка
Гъбена
Телешко варено
Пиле с грах
Зелен боб
Леща
Домашна пача от буркан

В събота задължително се ходи на пазар за пресни зеленчуци. Купувам кромид, моркови, зелени чушки, 2-3 червени чушки, тиквички, зелени подправки.

За работа готвя печена храна, тъй като нямаме условия да консумираме течни. В неделя задължително се прави средна тава с нещо печено, 1 тенджера с течно ястие и закуска за мен.

Тази година фризерът е моят най-добър приятел. През лятото си набрах доста чушки от градината, почистих им семената, нарязах на кубчета и сложих в пакетчета по 500 гр. във фризера и като готвя, слагам от тях. Пресните купувам за директна консумация,  защото съм с проблемен стомах и мога да ям ограничени видове зеленчуци в суров вид.
Изпекох си и цели чушки, обелих и прибрах в пакети в камерата, които ползвам за бюрек. Голямо улеснение си е.
Имам буркани с домашно свинско месо и пача, които ползвам за готвене. Ако правя в неделя печено със свинско от буркан, слагам половината. Другата половина ползвам за винен кебап.

Често се случва да готвя и каквото имам в камерата и го карам на импровизации. Но наистина планирането на седмичното меню си е огромно улеснение, защото не мога да прекарвам по цял ден в готвене.
Събота и неделя са дни за вкусни и завъртяни закуски.

# 33
  • София
  • Мнения: 15 471
Що не мога и аз така?Но у нас даже от предния ден не се мисли, а се решава в самия ден, кой какво иска да яде.И дори да е измислено, мнение се променя по всяко време.И вчерашно не се яде, та няма начин да сготвя нещо от днес за утре.

# 34
  • На остров
  • Мнения: 13 498
При нас разстоянията са големи, има много трафик и повечето хора включително и ние пазаруваме веднъж седмично.
Имаме апликация за пазар споделена с мм и така и двамата може да добавяме продукти. Там нещата са подредени по категории и идват в реда в който са в магазина, зеленчуци, риба, месо и т.н.
През седмицата се готви нещо бързо да е готово за 45 Мин макс. Събота нещо по празнично и завъртяно в неделя нещо готвено . Имаме си няколко вариции и си ги въртим. Супа задължително веднъж седмично, риба под някаква форма също.
Вечеряме вкъщи, другото е храна на работа.
Уикендите закусваме късно и пропускаме обяда, вечеряме по рано.
През лятото правим веднъж седмично барбекю.
Винаги има вкъщи, плодове и някакви зеленчуци понякога замразени.

# 35
  • Мнения: 10 464
Пазарувам в обедната или на път от работа.
Готвя след работа до макс 18:30 сме готови за вечеря.
Готвя само неща, които се ядат от всички вкъщи. Боб, леща, крем-супи, ризота разни никой не обича и не се хабя за продукти и време. Постно - абсурд.
Мисля на момента, каквото ни се яде. Не ме кефи да правя менюта и като за стол каквото следва...
Задължително суши веднъж седмично, защото става супер бързо.
През другото време месо с гарнитура или салата. Понякога мусака, пълнени чушки или огретенчета. Паста със сосове.
Закуската прави ММ - палачинки, сандвичи, гофрети, чийзкейкчета в буркан, бисквитена торта, мъфини.
Смути, айрян или чай за пиене.

# 36
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 763
Записвам се и аз, огромни адмирации за темата. Седмично меню спестява време и средства. Често е и по- здравословно.
Използвам темплейти и си принтирам по няколко, и ги събирам в една папка. Изтеглих ги безплатно http://thecottagemarket.com, много любим блогър и влогър ми е тази жена. Ще ги показа по- надолу, и ще обясня за какво ги използвам.

Първо съм написала и събрала любими, задължително тествани ястия. Неща, които знам че винаги се изяждат, и че няма да има похабено. Винаги преди да започна да планирам отварям тези листи, и оглеждам и старите менюта и виждам кое не сме готвили скоро, по този начин следя колко разнообразие има в храната ни. Ето как изглежда.

Скрит текст:

Второто, което използвам веднага след като погледна листа с любими рецепти е и самото седмично меню. Тук са подредени по дни, закуска/обед/вечеря, разпределям ги за седмицата. Задължително преди това съм огледала какво имам във фризера, в хладилника, какви консерви имам, и гледам да ги употребя и тях. Поглеждам какво ще трябва да закупя и го записвам на графата в дясно.

Скрит текст:

Третото, което може да се стори излишно на някои е самия лист за пазаруване, подреден по категории.

Скрит текст:

П.П. Има ги и в розАво Grinning

# 37
  • София
  • Мнения: 17 779
Не мога и не искам да мисля какво ще се яде 5 дни напред (за мен лично е непосилно, защото ако в t съм определила за t+4 ястие Х, задължително в t+4 ще ми се прияде У Laughing).

Планирането ми се състои в друго- имам снимки на ястия, на гърба пише продуктите и колко пари ми трябват горе- долу, за да сготвя съответното нещо. Така решавам на момента в зависимост какво има вкъщи какво ще се прави.
А, да, и винаги съм смятала правенето на много ястия през уикенда за порочна практика. Това е свободната част от седмицата за повечето хора и колкото и да обичам да готвя, определено не искам да го правя основно през почивните дни.
Не е по темата, но никога и не чистя събота/неделя.

# 38
  • На остров
  • Мнения: 13 498
Всичко споделят чудесни идеии, но половината са за хора, които не работят.

# 39
  • София
  • Мнения: 1 164
Честно казано и вкъщи не се толерират много престояли ястия (да се ядат два или повече дни ), а и сме без деца и само се вечеря вкъщи.И не мога да си представя да готвя за няколко дни наплед , а и аз не обичам да има дъх на хлядилник честно казано. А по повод нарязването на зелената  салатата - не се ли скапва по този начин все пак си пуска водичка ? Иначе евалата за труда и подготовките !! При нас е много трдно подбора на ястия, просто оставам без идей за разнобрани ястия , като се старая да не се повтарят поне през цялата седмица.  

# 40
  • София
  • Мнения: 17 779
Скапва се всякак, но ако отдолу сложиш хартия от кухненска ролка, ще попива и няма да се скапва толкова.

# 41
  • Мнения: 46 526
Пропуснах домашни дюнери. Като остане месо, но не достатъчно за всички го режа на парченца, слагаме зеленчуци и пълнозърнести питки. Не мога да се сетя марката, от Била ги взимаме, има обикновени и пълнозърнести, но вторите са по-вкусни.
Всичко споделят чудесни идеии, но половината са за хора, които не работят.
Гответе ги в почивните дни. Ние също в делничните правим само такива, които не искат повече от 10 мин. подготовка, после сами си се пекат, докато вземем по душ и седнем са готови.

# 42
  • Мнения: X
Каква интересна тема?
Като продължение на темите за организацията и режима на работещите майки и тази за училищните/ офисните обяди.

Връщам се да ви прочета.

# 43
  • Мнения: 2 266
Темата е доста интересна.Включвам се,защото всяка седмица се опитвам да наглася някакво меню за седмицата и моите хора непрекъснато го развалят-все нещо не им допада.

# 44
  • На остров
  • Мнения: 13 498
Човече така е, готвя по дълго в почивните дни но никога не готвя с идеята да стигне няколко дена. Винаги е за едно ядене, ако правя лазаня остава половината да кажем.
Аз съм впечатлена колко здравословно и внимателно всички си подбират менюто ! Много добре звучи всичко, един не видях да казва ние ядем фастфуд понякога или просто спагети болонезе Stuck Out Tongue Winking Eye
Ако и отношението към цигарите масово се е променило би било супер !

Общи условия

Активация на акаунт