За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 22 980
  • 747
  •   1
Отговори
# 735
  • Мнения: 4 763
Смеси киселото мляко с маскарпонето и сладкото от къпини и редувайки с топнати в кафе/какао бисквити/ бишкоти  може да наредиш тортички в чаша .
От яйцата приготви омлет и имаш завършено обедно меню😉

# 736
  • Мнения: 5 148
Здравейте, врътнах варени картофи за картофено пюре с пасатора /уж за по-бързо/, а то стана лепкаво, сещате се как. Добавих му малко прясно мляко и масло, но те не го "поправиха". Има ли начин да го "оправя"?

# 737
  • Мнения: X
Здравейте, врътнах варени картофи за картофено пюре с пасатора /уж за по-бързо/, а то стана лепкаво, сещате се как. Добавих му малко прясно мляко и масло, но те не го "поправиха". Има ли начин да го "оправя"?
Не, аз поне не знам такъв начин.
С пасатор става така, като лепило. Разкъсват се молекулите на нишестето при такова фино смилане и добива тиклава консистенция.
Трябва нови картофи да се сварят и да се намачкат топли с преса за картофи.

Последна редакция: чт, 09 мар 2023, 15:06 от Анонимен

# 738
  • Sofia
  • Мнения: 21 704
Здравейте, врътнах варени картофи за картофено пюре с пасатора /уж за по-бързо/, а то стана лепкаво, сещате се как. Добавих му малко прясно мляко и масло, но те не го "поправиха". Има ли начин да го "оправя"?
Тц, няма начин. Поне ще знаеш вече, че не се пасират картофи. Simple Smile
Ако има и други зеленчуци - да, но самостоятелно не. А ако държиш на  гладко картофено пюре или ползваш преса за картофи, или подръчни материали за мачкане и после през сито, или ги вариш обелени и по-лесно става гладко пюре.

# 739
  • Мнения: 938
Закупих брашно за пица на София мел.
По описанието от опаковката пише, че още със замесването тестото е готово за печене.
За 500 гр брашно дозата суха мая е 3 гр.
Ще стане ли пица с хрупкава основа от тесто което не е втасвало и с толкова малко мая.
Със сигурност повечето са правили и имат опит, затова питам преди да рискувам да останем без вечеря.
Благодаря

# 740
  • София
  • Мнения: 528
Направи ги на крем супа с повече мляко и бульон

# 741
  • Sofia
  • Мнения: 21 704
Закупих брашно за пица на София мел.
По описанието от опаковката пише, че още със замесването тестото е готово за печене.
За 500 гр брашно дозата суха мая е 3 гр.
Ще стане ли пица с хрупкава основа от тесто което не е втасвало и с толкова малко мая.
Със сигурност повечето са правили и имат опит, затова питам преди да рискувам да останем без вечеря.
Благодаря
Нямам идея защо така пише (то и онова  "за козунак" на СМ е недоразумение)... то е силно тесто т.е. за дълго втасване и затова трябва да е малко маята. Но пък 3г суха мая (което е 9г свежа мая) е достатъчна за 500г брашно.
Та ползвай си го.

# 742
  • Мнения: 938
Морена, благодаря!
Няма да рискувам без втасване.

# 743
  • Мнения: 5 148
Скрит текст:
Здравейте, врътнах варени картофи за картофено пюре с пасатора /уж за по-бързо/, а то стана лепкаво, сещате се как. Добавих му малко прясно мляко и масло, но те не го "поправиха". Има ли начин да го "оправя"?
Тц, няма начин. Поне ще знаеш вече, че не се пасират картофи. Simple Smile
Ако има и други зеленчуци - да, но самостоятелно не. А ако държиш на  гладко картофено пюре или ползваш преса за картофи, или подръчни материали за мачкане и после през сито, или ги вариш обелени и по-лесно става гладко пюре.

Да, разбрах го по трудния начин Head Band /за пасирането/
Благодаря на всички за мненията Simple Smile

# 744
  • Мнения: 14 144
Не го прави на супа. Вкусът на лепило остава, само ще изхабиш продуктите. От личен опит говоря. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 745
  • Мнения: 6 880
Здравейте, врътнах варени картофи за картофено пюре с пасатора /уж за по-бързо/, а то стана лепкаво, сещате се как. Добавих му малко прясно мляко и масло, но те не го "поправиха". Има ли начин да го "оправя"?
Не можеш да го оправиш, но ако го подправиш с пикантен пипер или паста можеш да го ползваш за плънка на гюзлеме. Можеш да го ползваш също за смеска за баница става много хубава между другото. И също можеш да опиташ тортила ... въпреки че тортилата е с по едри картофи ... или в краен случай предполагам картофени кнедли или гнокита , но там трябва да попиташ някой друг и как стават

# 746
  • Велико Търново
  • Мнения: 7 716
Късно, но да кажа, нали имам стотици провали Simple Smile
Пасирани картофи, вече опропастени, спасих с консерва грах. Сипах зрънцата и пасирах до зелено пюре. Стана хем различно на вкус - по-богато, хем цветно. Няма да повторя, но не хвърлих лепилото от картофки Simple Smile

# 747

Общи условия

Активация на акаунт