За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 29 328
  • 738
  •   1
Отговори
  • Мнения: 9 123
Добре дошли в новата тема!
Старата, яко някой е забравил нещо там https://www.bg-mamma.com/?topic=1532215.750

# 1
  • Мнения: 13 149
Останаха ми очите в хумуса на снимката, не ми беше хрумвала такава комбинация. Признала съм те отдавна, при теб все интересни идеи намирам.
Сварено и само пасирано цвеклото, предполагам?

# 2
  • Мнения: 6 790
Пепчо , благодаря за темата! Бързо оздравяване! 🌹

Днес купих аспержи от Лидл. Моля за рецепта. Благодаря!

# 3
  • Sofia
  • Мнения: 21 704
Останаха ми очите в хумуса на снимката, не ми беше хрумвала такава комбинация. Признала съм те отдавна, при теб все интересни идеи намирам.
Сварено и само пасирано цвеклото, предполагам?
Тъй, тъй... и с тиква; моркови; печени чушки;  патладажан;  спанак... може и печени да са.

# 4
  • Мнения: 9 700
Опитах длсе да правя картофени кюфтета, обаче нищо не стана. Като сварих картофите ги намачках с вилица, ама станаха на пюре. Сложих малко брашно да ги сгъстя, ама сместа си остана много рядка, едвам ги направих на топки. Сега прочетох, че май трябва картофите да са изстинали. Или пък става само с определен сорт картофи?

# 5
  • In transit
  • Мнения: 11 915
Опитах длсе да правя картофени кюфтета, обаче нищо не стана. Като сварих картофите ги намачках с вилица, ама станаха на пюре. Сложих малко брашно да ги сгъстя, ама сместа си остана много рядка, едвам ги направих на топки. Сега прочетох, че май трябва картофите да са изстинали. Или пък става само с определен сорт картофи?
Да не си ползвала пресните египетски картофи? Защото доста вода пускат. Принципно стават с всякакви картофи, никога не съм подбира с какви да правя картофени кюфтета.
С люспите ли ги вари или белени? Никога не слагам брашно, само яйце, сирене и подправки.

Пепи, благодаря за темата и бързо оздравяване.

# 6
  • Мнения: 9 700
Ами не знам дали са египетски. Някакви мити картофи. Белени ги варих. Брашното го сложих, за да не е като пюре. В крайна сметка във фурната се разтекоха и стана нещо като картофена палачинка Grinning Не знам, много  врътки около тези кюфтета явно има Grinning аз мислех, че е само вариш, мачкаш, оформяш. Може би трябваше повече брашно да сложа та поне някакво тесто за стане.. като сиренки Joy

# 7
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 469
Имам голямо количество готова смес за палачинки- брашно, сухо мляко, яйчен прах и захар. Палачинките изобщо не се получават хубави, американските палачинки- да( на тях им се добавя суха мая). Въпросът ми е мога ли да ползвам за нещо друго тази смес? Че имам едни 4-5 кг. Напр. някакъв кекс или сладкиш, дали би се получило нещо? Ако сложа бакпулвер в сместа.

# 8
  • Sofia
  • Мнения: 21 704
Ами не знам дали са египетски. Някакви мити картофи. Белени ги варих. Брашното го сложих, за да не е като пюре. В крайна сметка във фурната се разтекоха и стана нещо като картофена палачинка Grinning Не знам, много  врътки около тези кюфтета явно има Grinning аз мислех, че е само вариш, мачкаш, оформяш. Може би трябваше повече брашно да сложа та поне някакво тесто за стане.. като сиренки Joy
Така попиват вода, вари ги небелени.

# 9
  • In transit
  • Мнения: 11 915
Имам голямо количество готова смес за палачинки- брашно, сухо мляко, яйчен прах и захар. Палачинките изобщо не се получават хубави, американските палачинки- да( на тях им се добавя суха мая). Въпросът ми е мога ли да ползвам за нещо друго тази смес? Че имам едни 4-5 кг. Напр. някакъв кекс или сладкиш, дали би се получило нещо? Ако сложа бакпулвер в сместа.
Пробвай с малка доза, мисля, че кекс или нещо от сорта на сладкиш трябва да се получи с бакпулвер.

# 10
  • Sofia
  • Мнения: 21 704
Имам голямо количество готова смес за палачинки- брашно, сухо мляко, яйчен прах и захар. Палачинките изобщо не се получават хубави, американските палачинки- да( на тях им се добавя суха мая). Въпросът ми е мога ли да ползвам за нещо друго тази смес? Че имам едни 4-5 кг. Напр. някакъв кекс или сладкиш, дали би се получило нещо? Ако сложа бакпулвер в сместа.
Само да е по-гъста сместа и без бакпулвер при мен... този сладкиш, с вишни (хубаво, че в Лидл ги има) при мен, защото много приятно си контрастират със сладкото тесто, но може  и други плодове.  Снимката е линк към рецептата.

# 11
  • here and now
  • Мнения: 4 308
Ами не знам дали са египетски. Някакви мити картофи. Белени ги варих. Брашното го сложих, за да не е като пюре. В крайна сметка във фурната се разтекоха и стана нещо като картофена палачинка Grinning Не знам, много  врътки около тези кюфтета явно има Grinning аз мислех, че е само вариш, мачкаш, оформяш. Може би трябваше повече брашно да сложа та поне някакво тесто за стане.. като сиренки Joy
Картофите за кюфтета ги варя НЕобелени, ако се наложи да сгъстявам, с галета го правя.

# 12
  • Мнения: 4 431
Аз само веднъж съм правила картофени кюфтета до момента, но си сварих картофите, както ги варя винаги - тоест: обелени и нарязани на парчета. Нямаше проблем.
По-скоро бих предположила, че проблемът е сортът картофи?

# 13
  • Sofia
  • Мнения: 21 704
Без значение от сорта, необелени е по-добре да се варят, щом са са кюфтета.

# 14
  • Мнения: 9 700
Може и от това да е. Следващия път ще взема от онези картофи, които не са мити, и преди да мачкам ще ги изчакам  да изстинат, може би при изстиването се изпарява водата, ако са поели такава. Въобще кюфтета всякакъв вид са ми голяма мъка на мен, все не ми се получават. Освен тези от киноа.

Общи условия

Активация на акаунт