За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 29 327
  • 738
  •   1
Отговори
# 30
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 033
Здравейте! Как оползотворявате презрели банани?
Децата силно одобряват млечен шейк с банани. Може да му се добави и какао, може и/или бита сметана отгоре... Всякак е вкусен.

# 31
  • Бургас
  • Мнения: 1 265
На сина ми от бебе му правя бананова каша. Обожава я! В блендера слагам 1 банан, малко повече от половин кофичка кисело мляко и 5-6 бисквити Закуска. Често закусва това.

# 32
  • Sofia
  • Мнения: 21 704
Смути (мюсли) както предложих:

- с банан, спанак, ядки, подправки, семена, черен шоколад



- с банан, горски плодове, ядки, подправки, семена, черен шоколад




- с банан, авокадо и какао.



И мюсли



О и банановата шоколадова каша забравих - абсолютен хит, който и да съм черпила Simple Smile

# 33
  • Мнения: 2 778
Привет
Аз идвам с молба за що годе бюджетни идеи за "неща" на тема шоколад. "Пожелателно" трябва да участвам в нещо като кулинарен маратон.....
Едното, което ще направя ще е брауни, лесно, бързо, а и стават доста бройки според това как се нареже, чудя се за шоколадово руло 🤔 или квадратна шоколадова торта 🤔, но пък малко ми се препокриват с браунито, та моля за помощ

# 34
  • софия
  • Мнения: 25 637
Когато бях малка много обичах "шоколадови" бонбони от счукани бисквити, какао, малко ром, нарязан на ситно локум, нарязни орехи и масло. Овъргалват се в кокосови стърготини или счукани ядки (орехи). Нещо като сладък салам на топчета. Маслото не ги прави най-бюджетни, но стават бройки.

# 35
  • In transit
  • Мнения: 11 915
polly, точно за бонбоните, които споменава Звънче се сетих. Ето ти моята рецепта за тях: https://www.mycookingcreations.com/2009/06/veloce-e-facile-biscotti.html Много лесно и бързо стават. Скоро правих за почерпка.

# 36
  • Мнения: 1 304
Добро утро!
Много искам да направя питка на конци, но все не ми се получават. Правя рецептата на Милица от Тоника, в една Черешка на тортата участва преди време:

4 яйцa
1 ч.ч. пpяcнo мляĸo
1 ч.ч. ĸиceлo мляĸo
1 ч.л. coл
2 ч.л. зaxap
1 ĸyбчe мaя
щипĸa coдa
3 c.л. oлиo
1 ĸг бpaшнo

250 г cиpeнe
100 г масло

Първо разтварям маята в хладкото мляко и захарта и оставям да шупне под фолио.
Разбивам останалите продукти, добавям шупнала смес и брашното. Размесвам и оставям да втаса до удвояване на обема. Разделям на 3 топки. Разплесквам всяка топка на правоъгълник, намазвам с масло и ръся сирене, понякога слагам и кашкавам. Редя една върху друга обгите и завивам на голямо руло. Нарязван на парчета и ги подреждам като цвете в тавата. Оставям да втаса на 30-40 градуса във фурната и пека. На външен вид става чудесна, вкусна е, но не е на конци.
Моля за помощ, къде бъркам?
Или ми предложете изпитана рецепта за питка на конци.
Искам да направя за Гергьовден, че синът ми има празник.
Предварително Ви благодаря!
Хубав ден!

# 37
  • Sofia
  • Мнения: 21 704
Добро утро!
Много искам да направя питка на конци, но все не ми се получават. Правя рецептата на Милица от Тоника, в една Черешка на тортата участва преди време:
Скрит текст:
4 яйцa
1 ч.ч. пpяcнo мляĸo
1 ч.ч. ĸиceлo мляĸo
1 ч.л. coл
2 ч.л. зaxap
1 ĸyбчe мaя
щипĸa coдa
3 c.л. oлиo
1 ĸг бpaшнo

250 г cиpeнe
100 г масло

Първо разтварям маята в хладкото мляко и захарта и оставям да шупне под фолио.
Разбивам останалите продукти, добавям шупнала смес и брашното. Размесвам и оставям да втаса до удвояване на обема. Разделям на 3 топки. Разплесквам всяка топка на правоъгълник, намазвам с масло и ръся сирене, понякога слагам и кашкавам. Редя една върху друга обгите и завивам на голямо руло. Нарязван на парчета и ги подреждам като цвете в тавата. Оставям да втаса на 30-40 градуса във фурната и пека.
На външен вид става чудесна, вкусна е, но не е на конци.
Моля за помощ, къде бъркам?
Или ми предложете изпитана рецепта за питка на конци.
Искам да направя за Гергьовден, че синът ми има празник.
Предварително Ви благодаря!
Хубав ден!
Заповядай моята питка  - https://morrennaa.blogspot.com/2013/04/blog-post_8944.html
Не е до рецептата (те са еднакви с минимални разлики)...  Конците в печивото зависят от достатъчно месене и втасване.

# 38
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 033
И брашното да е с много висок процент протеин. Ползвай за баница на София Мел или друго с подобни параметри.

# 39
  • Мнения: 13 149
Направи ми впечатление думата "размесвам" - ако това е само колкото да се смесят продуктите, не стига. Щеше да стигне при содено тесто но такова с мая иска да се меси известно време за да се развие глутенът.

# 40
  • Sofia
  • Мнения: 21 704
За питка не необходим толкова белтък (а и не той е отговорен за конците), не е  толкова тежко тесто, а и ако няма да втасва дълго...
Само се усложняват  (за някой начинаещ или не толкова опитен) нещата излишно... и преди брашното "за баница" ставаха питките и козунаците.
Толкова белтък само за тежкото козуначено тесто, квас, тесто за пица с дълго втасване или кори баница.

# 41
  • София
  • Мнения: 19 322
И аз смятам, че толкова яйца са излишни и не допринасят за конците. С достатъчно месене ми се струва, че дори и любимата ми памук пита ще стане на конци.
Снощи ме вдъхновихте за мусаката с нахут и патладжан на Mikkey - чудесна идея.
Но да отбележа, че си трябва печене, иначе нахутът стои малко дървен, въпреки че беше от консерва. Май му трябва повече време от зрял боб.

# 42
  • София
  • Мнения: 8 580
А според мен пък питката като обреден хляб за празник не би следвало изобщо да е на конци. Бухнала и пухкава като цел го разбирам, но конци в питка защо?
Ползвам ето тази съвсем простичка рецепта и 1 пакетче мая Софинстант.
Ако се чуди човек за месенето, по съвет на един пицар се засичат поне 5 минути по часовник за тесто с 600 гр брашно (мисля, че и за питка с 1 кг брашно може да се добавят още 2 минутки; а като направиш тестото 1-2 пъти успешно, вече си усещаш кога е готово).
За козунака казват, че конците се образуват от внасянето на мазнината постепенно при месенето, както и от доброто месене. На който му е мерак, предполагам, че може да пробва питката да я омеси като козунак - половината мазнина при замесване на тестото, а другата половина с омазняване на ръцете при месенето. Аз лично не бих си играла толкова , за мен наистина погачата не е демонстрация на възможности и не е козунак Simple Smile Успех!

# 43
  • Sofia
  • Мнения: 21 704
А според мен пък питката като обреден хляб за празник не би следвало изобщо да е на конци. Бухнала и пухкава като цел го разбирам, но конци в питка защо?
Ползвам ето тази съвсем простичка рецепта и 1 пакетче мая Софинстант.
Ако се чуди човек за месенето, по съвет на един пицар се засичат поне 5 минути по часовник за тесто с 600 гр брашно (мисля, че и за питка с 1 кг брашно може да се добавят още 2 минутки; а като направиш тестото 1-2 пъти успешно, вече си усещаш кога е готово).
За козунака казват, че конците се образуват от внасянето на мазнината постепенно при месенето, както и от доброто месене. На който му е мерак, предполагам, че може да пробва питката да я омеси като козунак - половината мазнина при замесване на тестото, а другата половина с омазняване на ръцете при месенето. Аз лично не бих си играла толкова , за мен наистина погачата не е демонстрация на възможности и не е козунак Simple Smile Успех!
Tц, няма такова нещо и цялата мазнина съм слагала в тестото при смесването на продуктите и конци пак има. Та си остават само от месенето и втасването, както вече писах. Simple Smile
Като се измеси едно тесто до гладкост (това гледам, а за питка не гоня конци ама са факт) - достатчъно е за конци, после и втасване си трябва, не да бърза човек гледайки часовника.

# 44
  • София
  • Мнения: 19 322
Жената иска питка с конци за празника (предполагам защото е нечий ИД, а не църковен), а не размишления трябва ли или не.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт