Зимнина-доматен сок и печен пипер

  • 1 749
  • 22
  •   1
Отговори
  • Варна/Благоевград
  • Мнения: 423
Здравейте, за първи път тази година искам да пробвам да си направя малко зимнина .
Първият ми въпрос е кога е най удачно да се прави ,откъм цени на доматите и чушките
В момента намирам домати Рома по 1.00 и 1.30 за кг ,ще падат ли още или това им е цената ?
Просто до момента не ми е трябвало и не съм обръщала внимание,кога са най евтини-сега или към средата/края на септември

За сока, тъй като нямам достатъчно голяма тенджера, за да мога да ги варят в бутилки , смятам да направя сока и след това горещ да го затворя с бутилки и буркани и да ги обърна да изтинат .
Мисля да не ги заварявам, но ме притеснява много дали няма да се развалят през зимата . Достатъчно надежден ли е метода за сипване на горещ сок ,за да издържат една година?
Ще се радвам ,ако споделите и рецепти за сок , освен сол на вкус и малко захар ,за убиване на горчивина,друго слагате ли ?

За пипера-ще го пека цял в чушкопек и ще го замразявам без да го беля .
За него ме интересува най вече цената .
Намирам червен за 2,50 и зелен 2.00 лв, дали ще падат още ?
Ще пазарувам от Свободният хранителен кооператив във Варна , на зеленчуковата борса дали ще са други цените, някой знае ли ?
Благодаря за отделеното време,  знам че въпросите ми са глупави, но както казах никога не съм правила нищо подобни , а и хората около мен и няма кои да питам 😊

# 1
  • Мнения: 7 927
За цените не мога да помогна, но моят горещ съвет е да обелите чушките преди замразяването (по-лесно е) и винаги да слагате в торбичките еднакъв брой. Например ние сме петима души, много е тъпо да размразявам няколко часа две торбички за чушки бюрек с идеята да са по две на човек и накрая да се окаже, че са 9 броя и вече нямам време.

# 2
  • Варна/Благоевград
  • Мнения: 423
За цените не мога да помогна, но моят горещ съвет е да обелите чушките преди замразяването (по-лесно е) и винаги да слагате в торбичките еднакъв брой. Например ние сме петима души, много е тъпо да размразявам няколко часа две торбички за чушки бюрек с идеята да са по две на човек и накрая да се окаже, че са 9 броя и вече нямам време.
Благодаря за съветите,  за обесването четох, че на някои дами се разводнявали...,може би ще пробвам и по двата варианта.
За торбичките да усетих се,че трябва да са равен брой или поне надписани,за да знам какво размразявам🤣😊

# 3
  • там където има винаги вятър
  • Мнения: 2 400
За цените не мога да помогна, но моят горещ съвет е да обелите чушките преди замразяването (по-лесно е) и винаги да слагате в торбичките еднакъв брой. Например ние сме петима души, много е тъпо да размразявам няколко часа две торбички за чушки бюрек с идеята да са по две на човек и накрая да се окаже, че са 9 броя и вече нямам време.

  От опит Hands Plus1

# 4
  • Мнения: 1 034
За сока - не знам каква рецепта ще ползвате, но той се слага суров в бутилките, може да го сложите в буркани. Дори да е някаква рецепта с варене се съмнявам, че ще се отдели много вода, а и доматите вкисват лесно няма да издържат по този начин. Относно цената на ромата е добре, гледайте да са едри и месести.

# 5
  • Мнения: 1 940
За ваше улеснение белите пипера и го изчиствате от семките , и така го прибирате в торбички .
За доматите според мен е добре да се заварят . Ние пълним шишенца от сок в интернет се продават и ще е по - лесно да се заварят по 15 мин. Лесно е и е точно за една манджа например . Може да си направите само доматен сок ( за ракийката) и дом. сок и моркови за манджа . Слага се сол , захар и магданоз на ситно . Майка ми винаги ги заваря . Доматите могат да бъдат цели , белени и смелени . Вече зависи как да вас ви харесва . Успех .

ПС : А и пипера може да бъде в компотени винтови буркани с аспирин , обръщат се и се завиват.

# 6
  • Варна/Благоевград
  • Мнения: 423
За сока - не знам каква рецепта ще ползвате, но той се слага суров в бутилките, може да го сложите в буркани. Дори да е някаква рецепта с варене се съмнявам, че ще се отдели много вода, а и доматите вкисват лесно няма да издържат по този начин. Относно цената на ромата е добре, гледайте да са едри и месести.

Ако го сложа суров в буркани, после колко време трябва да се варят?

# 7
  • Мнения: 12 149
30-40 минути на ключ варя сок, който само е изцеден и запечатан в буркани/бутилки. Ако не се вари достатъчно има опасност всичко да бомбира.

# 8
  • Мнения: 1 940
Доматения сок се пълни суров в буркани или бутилки . Може да бъде смелен , настърган или с белени домати ( цели ) . Слага се сол и магданоз и се вари само 15 - 20 мин. за капачка .

# 9
  • Melmak
  • Мнения: 3 053
Съвет и от мен за чушките- белете и махайте семките и дръжката, преди да ги замразите. Освен, че е по-лесно, спестява и много място в камерата/фризера.
За доматите вече са ви обяснили.

# 10
  • Мнения: 4 808
Не харесвам обелен и замразен пипер, променя си вкуса, винаги го замразявам небелен. Сокът няма да издържи без варене. Вместо в бутилки, можете да го сложите в бурканчета от лютеница. Аз не слагам нищо друго, освен сол.

# 11
  • Мнения: 4 161
Една година всичките ни печени чушки вкиснаха в буркани, независимо, че ги бяхме варили достатъчно. Затова вече само замразявам. Махам дръжката и семето, пека във фурната, изчакам да се отцеди сока и замръзявам. После люспата се маха много лесно.
За доматения сок - може да се свари предварително със сол,  магданоз или босилек и да се направи сос за пица. Иначе само варени домати ползвам за готвене.

# 12
  • Мнения: 1 940
Не харесвам обелен и замразен пипер, променя си вкуса, винаги го замразявам небелен. Сокът няма да издържи без варене. Вместо в бутилки, можете да го сложите в бурканчета от лютеница. Аз не слагам нищо друго, освен сол.

Пърженият пипер е най - вкусен според мен или на чушкопек .

# 13
  • там където има винаги вятър
  • Мнения: 2 400
Само доматен сок не правя, не ни харесва.
Правя това, снимката е от миналата неделя/на село, много са, за 2 семейства, а ще пращам и още в две посоки.../ - домати/белени/, сол, магданоз. В някои има и сурова чушка и белен патладжан/за гювеч/.

Става и за ракийката.
Слагам във всички малки бурканчета които имам, защото искам като го отворя да го използвам цялото.

Варенето е 15-20 минути, като  ги оставям дори в горещата вода, не бързам да ги вадя.

За в града най-любими са ми бурканчетата от лютеница, от едно време, тия дето се затварят с капачките  Омния. А и 6 бр. точно се побират в  тенджерата, ниска са, има място и за водата. Варя ги на котлона. Правя ги обикновено към петък, когато не сме успели да изядем всички домати, донесени в неделя от село.

Последна редакция: чт, 24 авг 2023, 13:25 от mama iasi

# 14
  • Мнения: 1 940
Само доматен сок не правя, не ни харесва.
Правя това:
- домати/белени/, сол, магданоз. В някои има и сурова чушка и белен патладжан/за гювеч/
Става и за ракийката.
Слагам във всички малки бурканчета които имам, защото искам като го отворя да го използвам цялото.
Варенето 15-20 минути, като дори ги оставям в горещата вода.
Най-любими са ми бурканчетата от лютеница, от едно време, тия дето са с капачките за компотените буркани.

Важно е да има за ракийката . Всеки прави по своя вкус . Ние правим в шишенца от сок и са точно за една манджа . Ние го мелим и е без семки .

Общи условия

Активация на акаунт