Зимнина-доматен сок и печен пипер

  • 1 765
  • 22
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Варна/Благоевград
  • Мнения: 423
Здравейте, за първи път тази година искам да пробвам да си направя малко зимнина .
Първият ми въпрос е кога е най удачно да се прави ,откъм цени на доматите и чушките
В момента намирам домати Рома по 1.00 и 1.30 за кг ,ще падат ли още или това им е цената ?
Просто до момента не ми е трябвало и не съм обръщала внимание,кога са най евтини-сега или към средата/края на септември

За сока, тъй като нямам достатъчно голяма тенджера, за да мога да ги варят в бутилки , смятам да направя сока и след това горещ да го затворя с бутилки и буркани и да ги обърна да изтинат .
Мисля да не ги заварявам, но ме притеснява много дали няма да се развалят през зимата . Достатъчно надежден ли е метода за сипване на горещ сок ,за да издържат една година?
Ще се радвам ,ако споделите и рецепти за сок , освен сол на вкус и малко захар ,за убиване на горчивина,друго слагате ли ?

За пипера-ще го пека цял в чушкопек и ще го замразявам без да го беля .
За него ме интересува най вече цената .
Намирам червен за 2,50 и зелен 2.00 лв, дали ще падат още ?
Ще пазарувам от Свободният хранителен кооператив във Варна , на зеленчуковата борса дали ще са други цените, някой знае ли ?
Благодаря за отделеното време,  знам че въпросите ми са глупави, но както казах никога не съм правила нищо подобни , а и хората около мен и няма кои да питам 😊

# 1
  • Мнения: 7 949
За цените не мога да помогна, но моят горещ съвет е да обелите чушките преди замразяването (по-лесно е) и винаги да слагате в торбичките еднакъв брой. Например ние сме петима души, много е тъпо да размразявам няколко часа две торбички за чушки бюрек с идеята да са по две на човек и накрая да се окаже, че са 9 броя и вече нямам време.

# 2
  • Варна/Благоевград
  • Мнения: 423
За цените не мога да помогна, но моят горещ съвет е да обелите чушките преди замразяването (по-лесно е) и винаги да слагате в торбичките еднакъв брой. Например ние сме петима души, много е тъпо да размразявам няколко часа две торбички за чушки бюрек с идеята да са по две на човек и накрая да се окаже, че са 9 броя и вече нямам време.
Благодаря за съветите,  за обесването четох, че на някои дами се разводнявали...,може би ще пробвам и по двата варианта.
За торбичките да усетих се,че трябва да са равен брой или поне надписани,за да знам какво размразявам🤣😊

# 3
  • там където има винаги вятър
  • Мнения: 2 407
За цените не мога да помогна, но моят горещ съвет е да обелите чушките преди замразяването (по-лесно е) и винаги да слагате в торбичките еднакъв брой. Например ние сме петима души, много е тъпо да размразявам няколко часа две торбички за чушки бюрек с идеята да са по две на човек и накрая да се окаже, че са 9 броя и вече нямам време.

  От опит Hands Plus1

# 4
  • Мнения: 1 094
За сока - не знам каква рецепта ще ползвате, но той се слага суров в бутилките, може да го сложите в буркани. Дори да е някаква рецепта с варене се съмнявам, че ще се отдели много вода, а и доматите вкисват лесно няма да издържат по този начин. Относно цената на ромата е добре, гледайте да са едри и месести.

# 5
  • Мнения: 2 009
За ваше улеснение белите пипера и го изчиствате от семките , и така го прибирате в торбички .
За доматите според мен е добре да се заварят . Ние пълним шишенца от сок в интернет се продават и ще е по - лесно да се заварят по 15 мин. Лесно е и е точно за една манджа например . Може да си направите само доматен сок ( за ракийката) и дом. сок и моркови за манджа . Слага се сол , захар и магданоз на ситно . Майка ми винаги ги заваря . Доматите могат да бъдат цели , белени и смелени . Вече зависи как да вас ви харесва . Успех .

ПС : А и пипера може да бъде в компотени винтови буркани с аспирин , обръщат се и се завиват.

# 6
  • Варна/Благоевград
  • Мнения: 423
За сока - не знам каква рецепта ще ползвате, но той се слага суров в бутилките, може да го сложите в буркани. Дори да е някаква рецепта с варене се съмнявам, че ще се отдели много вода, а и доматите вкисват лесно няма да издържат по този начин. Относно цената на ромата е добре, гледайте да са едри и месести.

Ако го сложа суров в буркани, после колко време трябва да се варят?

# 7
  • Мнения: 12 217
30-40 минути на ключ варя сок, който само е изцеден и запечатан в буркани/бутилки. Ако не се вари достатъчно има опасност всичко да бомбира.

# 8
  • Мнения: 2 009
Доматения сок се пълни суров в буркани или бутилки . Може да бъде смелен , настърган или с белени домати ( цели ) . Слага се сол и магданоз и се вари само 15 - 20 мин. за капачка .

# 9
  • Melmak
  • Мнения: 3 200
Съвет и от мен за чушките- белете и махайте семките и дръжката, преди да ги замразите. Освен, че е по-лесно, спестява и много място в камерата/фризера.
За доматите вече са ви обяснили.

# 10
  • Мнения: 4 808
Не харесвам обелен и замразен пипер, променя си вкуса, винаги го замразявам небелен. Сокът няма да издържи без варене. Вместо в бутилки, можете да го сложите в бурканчета от лютеница. Аз не слагам нищо друго, освен сол.

# 11
  • Мнения: 4 189
Една година всичките ни печени чушки вкиснаха в буркани, независимо, че ги бяхме варили достатъчно. Затова вече само замразявам. Махам дръжката и семето, пека във фурната, изчакам да се отцеди сока и замръзявам. После люспата се маха много лесно.
За доматения сок - може да се свари предварително със сол,  магданоз или босилек и да се направи сос за пица. Иначе само варени домати ползвам за готвене.

# 12
  • Мнения: 2 009
Не харесвам обелен и замразен пипер, променя си вкуса, винаги го замразявам небелен. Сокът няма да издържи без варене. Вместо в бутилки, можете да го сложите в бурканчета от лютеница. Аз не слагам нищо друго, освен сол.

Пърженият пипер е най - вкусен според мен или на чушкопек .

# 13
  • там където има винаги вятър
  • Мнения: 2 407
Само доматен сок не правя, не ни харесва.
Правя това, снимката е от миналата неделя/на село, много са, за 2 семейства, а ще пращам и още в две посоки.../ - домати/белени/, сол, магданоз. В някои има и сурова чушка и белен патладжан/за гювеч/.

Става и за ракийката.
Слагам във всички малки бурканчета които имам, защото искам като го отворя да го използвам цялото.

Варенето е 15-20 минути, като  ги оставям дори в горещата вода, не бързам да ги вадя.

За в града най-любими са ми бурканчетата от лютеница, от едно време, тия дето се затварят с капачките  Омния. А и 6 бр. точно се побират в  тенджерата, ниска са, има място и за водата. Варя ги на котлона. Правя ги обикновено към петък, когато не сме успели да изядем всички домати, донесени в неделя от село.

Последна редакция: чт, 24 авг 2023, 13:25 от mama iasi

# 14
  • Мнения: 2 009
Само доматен сок не правя, не ни харесва.
Правя това:
- домати/белени/, сол, магданоз. В някои има и сурова чушка и белен патладжан/за гювеч/
Става и за ракийката.
Слагам във всички малки бурканчета които имам, защото искам като го отворя да го използвам цялото.
Варенето 15-20 минути, като дори ги оставям в горещата вода.
Най-любими са ми бурканчетата от лютеница, от едно време, тия дето са с капачките за компотените буркани.

Важно е да има за ракийката . Всеки прави по своя вкус . Ние правим в шишенца от сок и са точно за една манджа . Ние го мелим и е без семки .

# 15
  • Мнения: 1 094
Аз пък поизливам чорбата и ползвам само домата - големи буркани.

# 16
  • Мнения: 4 808
https://Аз почти не готвя с домати, като цяло през последната година рядко готвя. Не правя сок, доматите ги правя обелени и нарязани на кубчета в бурканчета от лютеница с винт. Ползвам ги и за пици и спагети, стават и за салата, дъщеря ми си слага и върху сандвичи през зимата. Не слагам чушки или други зеленчуци, само сол. Малко е играчка докато ги обелиш и нарежеш, но така ни харесват.

# 17
  • Мнения: 6 370
Аз правя доматите направо в тенджера. Ако искам смлени, ако искам нарязани... Варя 20мин. и без да свалям от котлона, пълня директно в буркани. Затварям хубаво капачката и обръщам наопаки.
Никога не са ми се разваляли.

# 18
  • Мнения: 1 348
А домати замразени? Променят ли си вкуса?

# 19
  • Мнения: 6 370
Вкусът им е добър, като на пресни, но омекват като се размразят. Доматен сок може да се замразява спокойно.

# 20
  • Мнения: 10 593
Домати замразявам цели с обелките, после сами падат, като се размразят.
Доматен сок правим за спагети само със сол и захар. Децата това най-много си готвят.
Печени чушки - белени, замразени.
Малко лютеница с домати, чушки и патладжани (днес с това се занимавам).
Зарзаватите си ги гледаме ние.

# 21
  • Мнения: 1 769
sisonka, абсурд е доматите да се запазят без варене, трябва да се стерилизират иначе консервите шупват. Чушките не трябва да ги печеш цели, трябва да се махнат преди това семките(има уред за махане на семки). Иначе ще ти заемат много място във фризера. Като се обелят може да ги оставиш в гевгир  за да се изцеди сока (за няколко часа). Аз пипера го слагам в кутии от сладолед или други пластмасови с капак.

# 22
  • Мнения: 530
За домати, както са казали момичетата преди мен, задължително заваряване, поне 15- 20мин.
Аз правя така- сгъстявам в тенджера дом.сос, след което слагам люти чушлета, босилек, скилидки чесън, всичко минато през чопър. Малко хубаво червено вино, сол, захар, малко оцет за аромат/ може малко канела и кимион/, става много вкусен сос за спагети.
Слагам ги в кутийки във фризера.
Правя го в тенджера, в домашни условия.
Нямам възможност за големи количества. Но е изключително вкусен с всички тези подправки.
А така сгъстен,  може да се сложи и в ястие.

Общи условия

Активация на акаунт