Козунаци 2024

  • 24 666
  • 486
  •   3
Отговори
# 60
  • Варна
  • Мнения: 1 203
И аз направих репетицията си за Великден. Заимствах от рецептата на Морена с малки промени ,за да се получат 2 големи козунака/1,800кг. тесто/. Месих само на планетарен миксер. Добре се получиха  и конци имат.
Скрит текст:


# 61
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 297
Технически въпрос, на дъното на фурната ли печете или посредата вдигнат?
А като сложа плънката и навия, трябва ли да е хлабаво? После и усуквам доста (като въже) и се чудя дали и това трябва да е по-хлабаво?
И как е по-правилно да се пече, на по-висока температура и по-кратко време или на по-ниска температура и по-дълго?

Врътнах един за тренировка, обаче нито го дочаках да втаса, нито да се опече Satisfied Можеше още да се надигне май, а и ММ като рече готов е, та готов е. Ми не беше, извадих го, а отдолу си беше беличък и го върнах да се допича, обаче поизстина междувременно. Беше в силиконова тава и под нея слагам метална, май това пречи на печенето отдолу. Следващия път като го оставя да втасва ще изляза да минат два часа или ще пусна някой филм иначе не ме свърта Smile И ще го пека само в метална тава. Иначе го правих с 3 яйца и 500г високопротеиново брашно, към половин чаша мляко и четвърт чаша смес олио и масло като маслото добавих след първото втасване и месих с него. Първото месене беше в машината на програмата за бриош и втасва около час. Плънката са сушени плодове с ром, кафе и канела. Пекох на 160С с вентилатор, но не засякох точно времето.
Вече е почти изяден😁 Пак ще правя скоро, следващия път мисля да е лимонов и със сладко Hug Плетката също не личи, надигна се всичко и се изравни, може би тестото трябва да е по-твърдо, но пък се опасявах да не стане сух Thinking Хубави стават, но все не мога да го докарам баш козунака класика.



# 62
  • Мнения: 13 139
Сух става предимно от много дълго печене, а за плетката аз предпочитам да плета хлабаво за да може като втаса, да си стане нормално стегнато а не да се "изпъва" от надуването на тестото.
В силикон, че и под него друга тава е нормално отдолу да се изпече по-бавно. При тая постановка поне аз бих пекла отначало само на долен реотан, да дам малко "преднина" на долната страна. Иначе отгоре ще е опечен, а отдолу ще иска още, а пък както вече стана дума не е оферта да го допичаш по-дълго както кекс защото може и да го изсушиш и да загубиш конците. Другото предимство на такова печене е че се надига малко повече евентуално - повече време минава преди да хване кора отгоре, която започва да пречи малко на надигането. Не са фатални тия неща, разбира се, но аз предпочитам така. Не ми харесва и дебела препечена кора отгоре, та и това ми е съображение. Не мажа с жълтък никога, а или само с белтък, или си отделям примерно 2 лъжици от яйцата но капвам и малко мляко - хваща си цвят коричката, полепва каквото съм ръсила отгоре, но е по-тънка така.
Виждаш че и така е вкусен, няма какво да му се плашиш толкова. Специфично тесто е, докато не пробваш няколко пъти в твоята фурна как и що, ще си с налучкване малко. За печенето - аз гледам на 180 някъде но пак от фурна до фурна... знаеш.

# 63
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 297
Мерси, това с белтъка е идея, защото жълтъка много тъмнее и ме бърка с вида на опечено Hands Plus1 Иначе кората беше доста крехка въпреки вида си. Аз обикновено не мажа печива с яйца, само с масло и мляко, ама нали козунак исках да стане лъскав за снимка Smiley Поне ще си отядем различни вариянти Satisfied

# 64
  • Мнения: 13 139
Подвеждащо е малко наистина, а пък е голямо печиво и хич не е само цвят да хване. Да не ти казвам миналата година как първата ми среща с нова фурна на майка ми беше точно с козунаците... и как ги ръчках и с термометър да видя какво става отвътре Joy То те подвежда само първите пъти де, после вече си знаеш.

# 65
  • In transit
  • Мнения: 11 913
Ефи, другия път го пече без вентилатор...на 160-170, според фурната, ще го усетиш. Пекла съм в силиконова, добре се изпича...за същото време.

# 66
  • Sofia
  • Мнения: 4 065
Здравейте, колко време издържа при Вас домашен козунак преди да стане твърд? При мен на третия ден не става за ядене. А какво слагат фирмите за да остават меки толкова дълго време?

# 67
  • In transit
  • Мнения: 11 913
Здравейте, колко време издържа при Вас домашен козунак преди да стане твърд? При мен на третия ден не става за ядене. А какво слагат фирмите за да остават меки толкова дълго време?
Като изстине, слагаш ли го в плик или го държиш на въздух?

# 68
  • Sofia
  • Мнения: 4 065
Здравейте, колко време издържа при Вас домашен козунак преди да стане твърд? При мен на третия ден не става за ядене. А какво слагат фирмите за да остават меки толкова дълго време?
Като изстине, слагаш ли го в плик или го държиш на въздух?

Стои в плик и максимум 2 дни издържа и след това не става за ядене.

# 69
  • Sofia
  • Мнения: 21 704
Ние до 3я ден сме го изяли (с 500г брашно),  щом изстине завивам в стреч фолио и така се съхранява.  Моят обаче не е точно традиционния с прясно мляко (по сух), а има и кисело и е влажен козунакът. Simple Smile

Ето го с квас. Simple Smile  За втори път (от миналия Великден) правя с квас и отново ме изумява ефирността му (от дългата ферментация)... Heartpulse






Втасалото тесто.

# 70
  • Мнения: 1 223
Правили ли сте козунак със суха мая? Как става?

# 71
  • Мнения: 1 713
Правили ли сте козунак със суха мая? Как става?
Дали суха или свежа мая, няма значение , технологията е една и съща. Само с квас е малко по-различна технологията.

# 72
  • Мнения: 6 787
Правили ли сте козунак със суха мая? Как става?
Редовно. Добре се получава.
20-22гр жива мая се равнява на 7-10гр суха.

# 73
  • Мнения: 13 139
Правили ли сте козунак със суха мая? Как става?
От много години не съм пипвала свежа, просто меся много рядко и сухата ми е по-удобна че трае дълго и пак мога да я имам под ръка. Една и съща работа вършат.
Сухата можеш и директно в брашното да я добавиш, а можеш и да си я стартираш както процедираш със свежата, не е задължително но и не пречи. За козунак предпочитам да си направя стартер независимо каква е маята.

# 74
  • Sofia
  • Мнения: 21 704
Мдаа... със стартер поне става ясно читава ли е маята, че и сухата си има трайност все пак.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт