Козунаци 2024

  • 26 070
  • 486
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 13 496
Това си е фактор със сигурност, че в козунака са доста продукти и си е за яд ако отидат на кино...
Но и знаеш как е със стартера, започва още там да се развива глутен и прочие, абе хубаво си е за козунака и точно за него не бих го пропуснала.

# 76
  • София
  • Мнения: 11 748
Основно ползвам суха  френската суха мая, много съм доволна. Толкова е добра, че имам пакетчета от ` 22 година и все още мога с тях да действам безпроблемно. Понякога е активирам предварително, но не винаги. А ползвам суха, защото винаги имам в шкафа, а свежата мая трябва специално да отида до магазина да купя,.

# 77
  • Мнения: 13 496
И аз на нея съм фен, оставала ми е и след изтичане на срока че съм купувала от големите пакети по половин кило, пак си работеше идеално макар че си я активирах за всеки случай. В плътно затворен буркан но все пак доста време след отваряне на пакета. След няколко издънки със сухата от марката на Лидл купих и на майка ми такъв голям пакет и приключихме въпроса с маята за много време напред.
Между другото, виждала съм че по принцип от тази френската има и друг вид в пакети с друг цвят, на която пишеше че е за козунаци и подобни сладки теста, но от нея мисля че няма малки пакетчета, та се съмнявам някой да даде отзив колко е по-различна. Предполагам че е за пекарни направена а не за домакинства.

# 78
  • In transit
  • Мнения: 11 994
Морена, не мисля, че това дали козунакът е само с прясно или с прясно и кисело е фактор за това колко време ще остане свеж. Последните години само с прясно мляко го правя и си стои мек до 3 дни, ако оцелее толкова.

Вафличка, да не би да го препичаш много, това оказва влияние колко време ще издържи?

Как ви залежава суха мая? Ползвам екслузивно сухата на д-р Йоткер и постоянно купувам нови пакетчета. Не мога да си представя да ми е останала мая от 22-ра.

# 79
  • София
  • Мнения: 11 748
..............
Как ви залежава суха мая? Ползвам екслузивно сухата на д-р Йоткер и постоянно купувам нови пакетчета. Не мога да си представя да ми е останала мая от 22-ра.
Оооо, тази мая изобщо не я харесвам, но това си е мое мнение и не си длъжна да се съобразяваш с мен, нали не се сърдиш, но опитай френската и ще разбереш за какво иде реч, и защо може да се ползва от 2022 г. Прекрасно опакована , държи с години, нищо й няма ,вярвай ми само нея я ползвам и винаги съм заредена, ето я, но ти я знаеш, убедена съм че я ползваш. Познавам и дамата ,която я внася от много години, и гарантира, че е приготвена на много високо технологично  ниво и не ме лъже, истина е
Скрит текст:

# 80
  • Sofia
  • Мнения: 21 729
Мики, разбира се че не е само до млеката,  а и  мазнината и печенето...  Просто у нас със същите мазнини и печене и само  разликата при млеката решава нещата.

Относно сухата мая и аз съм фен на Юва  и френската.

# 81
  • In transit
  • Мнения: 11 994
Марчева, ползвала съм и знам, че е хубава, но по инерция все посягам към д-р Йоткер. Тази френската я намирам само в Била при нас, а не ходя толкова често там. Разбира се, че не ти се сърдя, просто се чудя как ви залежава маята, иначе ти вярвам, че нищо ѝ няма.

# 82
  • Варна
  • Мнения: 2 776
Ще се намеся в полза на киселото мляко. Може да кажете, че не е свързано с козуначената тема, но когато правя погача с кисело мляко за домашна консумация, последните късчета са мекички и след 5-6 дни. От втория ден нататък слагам в хладилник.

# 83
  • Sofia
  • Мнения: 21 729
Ще се намеся в полза на киселото мляко. Може да кажете, че не е свързано с козуначената тема, но когато правя погача с кисело мляко за домашна консумация, последните късчета са мекички и след 5-6 дни. От втория ден нататък слагам в хладилник.
Моят козунак е от рецептата за любимата ни питка.

# 84
  • Мнения: 6 883
Когато правех всеки ден хляб в хлебопекарната, си купувах от френската мая по 500гр от единия от моловете във Варна (забравих дали в МОЛ Варна или в Гранд-а беше ).

Имаше два различни вида от големите разфасовки (в златистата беше по-силна). Аз ползвах от обикновената. Много доволна бях.
Сега ползвам лидълската, засега не съм случвала на лоша.
За козунак активирам сухата мая, ако меся на ръка. Ако меся в хлебопекарната, не активирам предварително. Слагам продуктите, в началото на месенето поглеждам как върви процеса, после оставям машината да си свърши работата.

# 85
  • Мнения: 13 496
И моите наблюдения са такива, за всякакво тесто с мая - сладко или солено. С кисело мляко е хубаво и като престои, а с прясно повечето неща са хубави само съвсем прясно изпечени, после се променят доста. Понеже нямам навик да държа прясно мляко вкъщи и обикновено нямам, се е случвало да замеся нещо предвидено за прясно мляко с кисело, само го разреждам малко. Та и аз мисля като Морена по този въпрос, видяла съм разликата в теста които по всичко друго са едни и същи.
Марчева, ползвала съм и знам, че е хубава, но по инерция все посягам към д-р Йоткер. Тази френската я намирам само в Била при нас, а не ходя толкова често там. Разбира се, че не ти се сърдя, просто се чудя как ви залежава маята, иначе ти вярвам, че нищо ѝ няма.
Саф Инстант я има и в пакети по 500 грама, просто не на много места, но ако месиш често и ако имаш Метро наблизо си струва, даже много.
Точно тази златистата е за сладки теста, но не си представям някой да си купи такъв пакет за вкъщи само за козунаци и подобни, то това нещо няма свършване.

# 86
  • Мнения: 7 195
Със сухата мая имам лош опит, не ми се получават с нея тестата и затова предпочитам свежа. Трябва да потърся тази френската и да опитам и с нея.

# 87
  • София
  • Мнения: 11 748
И.......
Саф Инстант я има и в пакети по 500 грама, просто не на много места, но ако месиш често и ако имаш Метро наблизо си струва, даже много.
Точно тази златистата е за сладки теста, но не си представям някой да си купи такъв пакет за вкъщи само за козунаци и подобни, то това нещо няма свършване.
Сигурно има, но до момента не съм срещала пакетирана по 500 г , онзи ден бях в Метро, но и не погледнах маите, защото имам  от френската в момента около 25 - 30 пакетчета по 11 г. Винаги ги деля на три, имам си елект. кантарче и ми измерва по 3 грама, което ми е достатъчно за някои печива, но разбира се, че се доварявам и на дадената рецепта колко грама е изписано.

# 88
  • Мнения: 13 496
Всякак става, много ясно че както ти е най-удобно така ще си я купуваш.
Мен ме дразнеше че не навсякъде я има и когато месех сравнително често се е случвало и да нямам от нея. И си спомням как първия такъв пакет даже онлайн го поръчах и си го разделихме със сестра ми, та мирясахме Grinning
От каквито сухи съм пробвала през годините, си държа на тази и всякаква друга ми е втори избор. Последните години меся и пека само за гости или за семейни събирания, но пак нея си търся.

# 89
  • София
  • Мнения: 2 893
Кажете, моля, с червената френска ли правите козунаците или с жълтата френска? По 500 г пакетчето си е доста, пека разни тестени неща горе-долу често мога да кажа. И аз все на Др Йоткер се хвърлям, при мен е внос от Турция, ама много скъпа ми се вижда, другите американски сухи не ме кефят. Има и прясна мая, ама хем е по-скъпа, хем я замразявам…не ми се занимава хич с нея.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт