сироп от бъз

  • 97 850
  • 112
  •   1
Отговори
# 45
  • Пловдив
  • Мнения: 862
Ох, най-накрая някой да се обади по темата- много благодаря за отговорите.Моят сироп е готов- стои вече  4-ти ден, захарта почти се е разтопила.Сега се чудя- да го бъркам ли-някъде четох, че се разбърква с дървена лъжица newsm78.
И още нещо- тук до нас съседката твърди, че плодчетата трябва да са само от дървесен бъз, те висят надолу, а аз брах такива, които гледат нагоре-май са на храстовидния бъз.Дано сте ме разбрали какво искам да кажа Peace

# 46
  • Мнения: 131
Точно от храстовидния бъз се прави сиропа по рецептата на Димков.

# 47
  • Пловдив
  • Мнения: 862
Точно от храстовидния бъз се прави сиропа по рецептата на Димков.
Да, благодаря за отговора.Сиропът ми е готов, налят в бутилки и чакащ консумация Peace

# 48
  • Мнения: 27
Точно от храстовидния бъз се прави сиропа по рецептата на Димков.
Да, благодаря за отговора.Сиропът ми е готов, налят в бутилки и чакащ консумация Peace

Голямо четене из нета за този сироп от бъз  Laughing . Моят плод е от дърво. Не знам дали е "правилния бъз" ., Ороних го тази сутрин и така и не разбрах на тъмно ли на светло ли и колко дни  newsm78.
Ще съм благодарна ако споделиш ти как го направи  Hug

# 49
  • Пловдив
  • Мнения: 862
Точно от храстовидния бъз се прави сиропа по рецептата на Димков.
Да, благодаря за отговора.Сиропът ми е готов, налят в бутилки и чакащ консумация Peace

Голямо четене из нета за този сироп от бъз  Laughing . Моят плод е от дърво. Не знам дали е "правилния бъз" ., Ороних го тази сутрин и така и не разбрах на тъмно ли на светло ли и колко дни  newsm78.
Ще съм благодарна ако споделиш ти как го направи  Hug
Можете да направите сироп и от двата вида бъз, аз лично го направих от храстовидния.Трябва да се внимава всички плодчета да са много добре узрели-имат цвят като на боровинките и цапат много.Готовия плод, нареден със захарта, държах на тъмно и хладно място точно 14 дни.Отгоре на буркана сложих марля, а не капачка.Леко разбърквах през ден.Прецедих през тензух и после през цедка за по-сигурно В сиропа не бива да остават семенца и плодчета.Готовия сироп съхранявам в хладилника. Peace

# 50
  • Мнения: 27
Точно от храстовидния бъз се прави сиропа по рецептата на Димков.
Да, благодаря за отговора.Сиропът ми е готов, налят в бутилки и чакащ консумация Peace

Голямо четене из нета за този сироп от бъз  Laughing . Моят плод е от дърво. Не знам дали е "правилния бъз" ., Ороних го тази сутрин и така и не разбрах на тъмно ли на светло ли и колко дни  newsm78.
Ще съм благодарна ако споделиш ти как го направи  Hug
Можете да направите сироп и от двата вида бъз, аз лично го направих от храстовидния.Трябва да се внимава всички плодчета да са много добре узрели-имат цвят като на боровинките и цапат много.Готовия плод, нареден със захарта, държах на тъмно и хладно място точно 14 дни.Отгоре на буркана сложих марля, а не капачка.Леко разбърквах през ден.Прецедих през тензух и после през цедка за по-сигурно В сиропа не бива да остават семенца и плодчета.Готовия сироп съхранявам в хладилника. Peace
Благодаря ти  newsm10

# 51
  • Мнения: 4 420
Хайде и аз тук.
Моя сироп още се "прави", т.е. за сега е в буркан, другата седмица му предстои прецеждане и местене в бутилки.
До колкото разбирам бутилките могат да се съхраняват в хладилник, или греша?
Трябва ли да са добре запечатани? Някъде бях чела да се ползват тъмни бутилки? Вие в какви слагате?
Мазата ни е доста топла, апартамента също, открита тераса нямам, та се чудя къде да го съхранявам, за да не се развали.

  bouquet

# 52
  • Пловдив
  • Мнения: 862
Аз моя го държа в хладилника.Преди са го стерилизирали, но аз предпочитам хладилника пред всякаква термична обработка.Налях го в пластмасово и стъклено шише. Peace

# 53
  • Мнения: 4 420
Момичета, аз съвсем се опетлах.
Моя сироп е готов, но днес пак се рових в нета и сега съм в чуденка дали от правилното нещо съм набрала.
Аз брах от храстовидния бъз. Този ли е правилния или да хвърлям всичко в канала?
Някой може ли да постне снимка на това, от което прави сиропа?
Благодаря.

# 54
  • Мнения: 305
Сиропа се прави и от двата вида бъз. Миналата година и аз правих от храстовидния. Не се притеснявай и не хвърляй нищо в канала. Погледни на първа страница има снимки и на двата вида бъз - дървесния го наричат Свирчовина Hug

# 55
  • Мнения: 4 420
Сиропа се прави и от двата вида бъз. Миналата година и аз правих от храстовидния. Не се притеснявай и не хвърляй нищо в канала. Погледни на първа страница има снимки и на двата вида бъз - дървесния го наричат Свирчовина Hug

Благодаря ти мнго.   bouquet

# 56
  • Мнения: 344
здравейте!

за първа година правя от този сироп. имам вече литър в хладилника от дървесния бъз. държах го 10дни. сега съм направила от храстовидния и един микс от двата. днес им е 8 ден и мисля да ги прецеждам след 2-3 дни. всичките ги правих с кафява захар.
от прецедения плод от първия сироп долях вода за бъзово вино. опитах го на 4-5 ден, но беше отврат... въпреки всичко не го изхвърлих, кисне си се още и смърдииии - ще го опитам пак като стане на 2 седмици и ако е пак толкова отвратително ще го изхвърля  Rolling Eyes
сиропчето ми харесва на вкус - давам вече на децата от него

# 57
  • Мнения: 2
Здравейте!
За втори път ще правя сироп от бъз. Този път реших да правя и мармалад. Обаче навсякъде , където четох за него не пишеше дали се слага захар. Пробвах без захар - като горазбъркаш преди да се е нагряла тенджерата става някаква много гъста - като лепило. После при нагряване се променя и си става като нормално сладко, дори мирише много хубаво. Но на вкус е горчиво. Разредих го с малко мед и си хапнах около 1/4 ч л. На другия ден три пъти пак по толкова преди ядене.Имах възпалена вена и /може би е съвпадение/, но тя се успокои след триседмични опити с други лекарства и мазила. Дали действа толкова бързо? И дали диарията през нощта е съпътстващ момент?
И друг въпрос: как се сушат зрънца? За вените ми казаха да пия по 30 зрънца сушени на ден. Сложих плода, както си е на съцветия на терасата, покрит с хартия. Мисля/така четох де/, когато поизсъхнат малко, тогава да ороня зрънцата...

# 58
  • Мнения: 4
Здравейте и от мен! Моята педиатърка днес ми препоръча да взема за малкия /на 2 г. и 9 м./ сироп от черен бъз. С астма е и ходи 2 дни на градина, и сега е болен! Не знам от къде да си взема бъз, а и искам да го започна веднага, т.е. нямам време да го чакам. Знаете ли къде във Варна мога да намеря готов сироп? Питах в К-Крес, там го нямат.

# 59
  • Мнения: 305
преди около 2 години имаше сироп от черен бъз - Самбукус, но от една майка разбрах, че са го спрели нещо и имаше някакъв заместител, но не помня как се казва. Защо педиатърката ти не ти написа рецепта, като ти препоръчва да вземеш готов? Аз ти препоръчвам да си направиш! Разходете се почивните дни някъде сред природата и си набери, само че не знам дали вече не е презрял....

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт