2 кила плод, 2 кила захар и 6 л. вода
"от виното се пие по малко - по 100 грама на ден , обед или вечер ...инак многу се ходи в кенефа What a Face, туй не е за напиване , а е люкарству ве Wink ....за да направите вино , взимате една десет литрова туба от минерална вода . Сипвате чрез фуния с не много тесен отвор , две кила плод , после две кила захар и доливате 6 литра вода . Сместа се разбърква добре всеки ден . След 15- 20 дни получената смес се прецежда , готова е за консумация и се налива в стъклени бутилки , които се затварят плътно . Те се съхраняват на хладно... "
http://bulti.forumn.org/t88-topic
А сега имам 1,5 кг. плод и мисля да експериментирам със сиропа.
Жената, от която купих бъз първия път ми каза, че мога да сложа и много по-малко захар във виното или мед, както и повече вода. В крайна сметка направих вино от 1 кг. бъз, 4 л. вода и половин буркан мед. Като престоя 8 дни ми се видя достатъчно силно и го прелях в стъклени бутилки. Ще го съхранявам в хладилника.
Пак по съвет на жената, смятам да запазя джибрите - ще ги смеся с другата половина от буркана мед и ще ги сложа в буркани.
По принцип сушен бъз има по билковите аптеки. В София върви по 1,50 за 100 г., което е много, защото плодчетата са съвсем ситни и не се взима голямо количество.
Виното - не мога да кажа че е много вкусно, стана леко резливо, но снощи пих и днес сутринта пак ми се пиеше. Организмът ми май го хареса... Взимам сушен бъз вече цяла година, струва ми се, по 20 зърна сутрин. И да е токсичен, вече организмът ми е привикнал.