сироп от бъз

  • 97 995
  • 112
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 1 273
Аз пък тази година направих бъзово вино - от тревист бъз. Вдъхнових се от тази рецепта:
2 кила плод, 2 кила захар и 6 л. вода
"от виното се пие по малко - по 100 грама на ден , обед или вечер ...инак многу се ходи в кенефа What a Face, туй не е за напиване , а е люкарству ве Wink ....за да направите вино , взимате една десет литрова туба от минерална вода . Сипвате чрез фуния с не много тесен отвор , две кила плод , после две кила захар и доливате 6 литра вода . Сместа се разбърква добре всеки ден . След 15- 20 дни получената смес се прецежда , готова е за консумация и се налива в стъклени бутилки , които се затварят плътно . Те се съхраняват на хладно... "
http://bulti.forumn.org/t88-topic

А сега имам 1,5 кг. плод и мисля да експериментирам със сиропа.

Жената, от която купих бъз първия път ми каза, че мога да сложа и много по-малко захар във виното или мед, както и повече вода. В крайна сметка направих вино от 1 кг. бъз, 4 л. вода и половин буркан мед. Като престоя 8 дни ми се видя достатъчно силно и го прелях в стъклени бутилки. Ще го съхранявам в хладилника.

Пак по съвет на жената, смятам да запазя джибрите - ще ги смеся с другата половина от буркана мед и ще ги сложа в буркани.

По принцип сушен бъз има по билковите аптеки. В София върви по 1,50 за 100 г., което е много, защото плодчетата са съвсем ситни и не се взима голямо количество.

Виното - не мога да кажа че е много вкусно, стана леко резливо, но снощи пих и днес сутринта пак ми се пиеше. Организмът ми май го хареса... Взимам сушен бъз вече цяла година, струва ми се, по 20 зърна сутрин. И да е токсичен, вече организмът ми е привикнал.

# 61
  • Мнения: 4
преди около 2 години имаше сироп от черен бъз - Самбукус, но от една майка разбрах, че са го спрели нещо и имаше някакъв заместител, но не помня как се казва. Защо педиатърката ти не ти написа рецепта, като ти препоръчва да вземеш готов? Аз ти препоръчвам да си направиш! Разходете се почивните дни някъде сред природата и си набери, само че не знам дали вече не е презрял....
Да, баща ми намери Самбукус в Добрич. Скъпичък е доста - 120 мл за 23 лева. Хубавата новина е, че наша роднина е на село и там има още плод. Днес ще ми набере, надявам се да има достатъчно и сиропа да стане хубав, и най-вече да има ефект и полза от него  smile3521

# 62
  • Мнения: 305
то не ти трябва кой знае колко плод. Аз миналата година направих 2 и половина трилитрови буркана и ми излезе 2 л. сок. Децата изпиха 1 л. и за тази година имам още 1л. Нищо му няма, съхранявала съм го в хладилника и си е все още хубав:)

# 63
  • Мнения: 668
Моят сироп е от преди 2 години, през цялото време е съхраняван в хладилник. На вид е същия. Дали мога да го използвам?

# 64
  • Мнения: 305
опитай го, ако вкуса му не е променен, защо да не го използваш...

# 65
  • Мнения: 1 273
Накрая вместо сироп, стана сладко. Държах го към 5 дни. Стана леко желиран, като че ли зърната до голяма степен се стопиха. Много вкусен. И така и си ги сложих бурканите в хладилника и сега си го ям с плодчетата. Не дъвча семките.

# 66
  • Мнения: 27
Момичета, да ви попитам моя сироп от бъз удря на вкиснало вино такъв ли е вкуса по принцип?

# 67
  • Бургас
  • Мнения: 366
Не би трябвало да е такъв вкуса може би захарта да е била по малко.Аз започнах вече да пия сутрин по 1 глътка за профилактика.Моя сок е с доста плътен вкус но и доста сладък.

# 68
  • Мнения: 27
Не би трябвало да е такъв вкуса може би захарта да е била по малко.Аз започнах вече да пия сутрин по 1 глътка за профилактика.Моя сок е с доста плътен вкус но и доста сладък.
Това означавали, че трябва да го изхвърля и не е годен за консумация? Какво ще ме посъветвате?

# 69
  • Мнения: 4
Сега чакаме 2 буркана от по 3 литра да станат, направени са на 22.09 четох за различно време и моля за съвет след колко дни става сиропа?

# 70
  • Мнения: 131
След 10-15 дни.

# 71
  • Мнения: 4
Здравейте, от тази година и аз ще давам бъз на детето, но моля за съвет.Тъй като го приготвя свекърва ми стана така,че плода заедно със захарта престояха в буркан около месец.Сега го прецеждам, но прочетох,че това е дълъг срок и че е трябвало по-кратко да престоят.Мога ли да го давам на дъщеря ми,която е на 10г.Какво ще ме посъветвате.

# 72
  • Мнения: 1 273
По принцип срокът не е нещо абсолютно. Ако има много захар, това действа като консервант и пречи на ферментацията, и обратното. Освен това температурите са от значение.
Опитай го на вкус. Ако е ферментирал и алкохолен, вкиснат, сама ще можеш да прецениш дали става или не, според вкуса му.

# 73
  • у дома
  • Мнения: 1 160
Момичета не успях да си направя сироп,но си изсуших плодчетата,по каква схема се дават на дете?

# 74
  • София
  • Мнения: 295
Здравейте, момичета.   bouquet
С мъжа ми си направихме в 3-литров буркан черен бъз със захар по рецептата на Димков, вече е прецеден и готов. Хубаво, само че забременях, а из нета има противоречиви мнения относно приемането на бъз от бременни. Някой има ли опит и знае ли дали мога да го пия?

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт