КОЗУНАЦИ - сезон 2014 г. - тема 4

  • 30 168
  • 338
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 1 517
pipilota6 препоръчвам козуначеното руло на Нана http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=774061.270
ето рецептата за хлебопекарната- Козуначено руло с мармалад от сини сливи или шипки

За тестото

2 яйца, 250 мл прясно мляко, 150 грама захар, 100 грама масло или олио, 750 грама брашно и половин кубче жива мая или 1,5 ч.л суха мая (лъжичката е мерителна от хлебопекарна).

Тестото се омесва и се оставя 40 минути да втаса.
След това се разточва на правоъгълна кора с дебелина около 1 см. Намазва се с мармалад от сини сливи и се завива на руло, което леко се усуква и се слага в тава или кексова форма.

Оставя се за още 40-45 минути да втаса. Маже се с разбит жълтък с олио, поръсва се със захар и се пече в умерена фурна до готовност.
п.с. Маме, хубаво е да има линк към старите теми

# 31
  • Мнения: 22 867

п.с. Маме, хубаво е да има линк към старите теми

Не съм мамето, но има линкове, накрая на първия постинг, с големи букви! Peace  bouquet

# 32
  • Мнения: 1 517
Хем стигнах до долу. Извинявам се много. Явно наистина недовиждаме понягода на 1ва страница Crazy Blush

# 33
  • Мнения: 2 822
Записвам се и аз в темата. Мама Цоцоланка, благодаря   bouquet
При нас остана половин замразен козунак.
Лабрекс, благодаря за рецептата   bouquet, ще се пробва.

# 34
  • Мнения: 1 080
Как може да ви остават козунаци?  PeaceУ нас се изядоха до трошичка, макар че леко спаднаха след като ги извадих от фурната, не ми се беше случвало,3 козунака бяха с едно и също брашно на София  мел, от Била в едни сини пакети 5 кг.
Днес ще купувам друго брашно.Направих си обаче експеримент с 3-4 парчета козунак във фризера- нищо му нямаше като го извадих и се размрази, разпределихме си ги и ги ометохме набързо. Mr. Green Grinning
Хоуп, явно още 5мин печене им е трябвало на козунаците, не е от брашното.

Морена, хич не ти е вярна сметката за процентите  Mr. Green значи 255+400=655, та 10% са 65.5

# 35
  • Мнения: 76
Цитат
Морена, хич не ти е вярна сметката за процентите  Mr. Green значи 255+400=655, та 10% са 65.5

Ти си в грешка, защото Морена смята в % съотношението на течност и брашно. 400 гр. брашно по 55%(хидратация) = 220 мл. течност.Ти смяташ 10% от общото тегло на готовото тесто (брашно + течност).

Последна редакция: пт, 25 апр 2014, 15:33 от bily72

# 36
  • Sofia
  • Мнения: 21 704
Точно, това имах предвид, Били! Simple Smile

Редактирах си поста с % , да не подвеждам/обърквам.  Wink

# 37
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Здравейте!
Да споделя моя опит с типово брашно, стевия и козунакоправенето - провал. Не съм доволна, макар да се изяде козунака. От стевията предполагам - горчеше, а заради брашното - нямаше конци. Няма да се тествам повече. Козунаците с бяло брашно се получиха.
Тези дни пак ще правя козунак. Мисля да опитам рецептата, която Лабрекс е дала, но с повечко захар Simple Smile .

# 38
  • Мнения: 3 020
Здравейте!
Да споделя моя опит с типово брашно, стевия и козунакоправенето - провал. Не съм доволна, макар да се изяде козунака. От стевията предполагам - горчеше, а заради брашното - нямаше конци. Няма да се тествам повече. Козунаците с бяло брашно се получиха.
Тези дни пак ще правя козунак. Мисля да опитам рецептата, която Лабрекс е дала, но с повечко захар Simple Smile .


И аз правих с типово брашно - но цялата доза разделих на 1/2 бяло + 1/2 типово брашно - получиха се страхотни козунаци с много конци /може пък заради бялото да са станали, но въпреки това типовото не ги възпрепятства  Peace /

Преди ВСИЧКО правех само с типово и подсладители, заради последните винаги нагарча... спрях и вече си ползвам захар, но винаги слагам само половината от дозата в рецептата.

# 39
  • Sofia
  • Мнения: 21 704
Солар, ако не си правила класически/традиционен козунак, този е такъв - мая, яйца, пр. мляко, захар, мазнина, бяло брашно.  Simple Smile

Типовото брашно е бедно на глутен, та ако е само с такова - няма конци.

# 40
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Само с типово брашно беше злополучния козунак. Втаса добре, но при самото сплитане не беше така еластично като тестото от бяло брашно. Второто втасване и печенето бяха по-продължителни като време, в сравнение с бялото.
6tastliva аз си мислех, че подсладителя дори ще направи козунака по-сладък, отколкото със захар - в голяма заблуда съм била  ooooh!.

# 41
  • София
  • Мнения: 11 732
Остана ми още един козунак и за мен си е още превъзходен. Според мен това се дължи на плънката, която го държи отвътре влажен и не е изсъхнал и на торта не мисля да ги правя. Та ви препоръчвам когато ги правите им слагайте плънка. Тази година ползвах моята с маково семе, която е прекрасна и още една нова, която си записах тук пусната. Много е добра, препоръчвам ви я, ама кой я беше пуснал... newsm78 с какао + смлени лешници + заквасена сметана + +...Браво и благодаря!!   bouquet
Отивам да търся кой я публикува.  Simple Smile

# 42
  • Мнения: 1 080
Цитат
Морена, хич не ти е вярна сметката за процентите  Mr. Green значи 255+400=655, та 10% са 65.5

Ти си в грешка, защото Морена смята в % съотношението на течност и брашно. 400 гр. брашно по 55%(хидратация) = 220 мл. течност.Ти смяташ 10% от общото тегло на готовото тесто (брашно + течност).


Така и аз разбрах кво смята  Laughing

А всъщност захарта в коя пропорция е?

# 43
  • Мнения: 76
Така и аз разбрах кво смята  Laughing

А всъщност захарта в коя пропорция е?

Захарта е за сладост.Така можеш да си сметнеш колко меко тесто искаш независимо да ли е за козунак или друго нещо.

# 44
  • Мнения: X
И аз тук!     Hug
Мамо Цоце , радвам се, че ти е харесала моя снимка за колажа.     Heart Eyes
Не успях да пробвам козунака с Маскарпоне, може да е за Гергьовден.

Общи условия

Активация на акаунт