За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 22 978
  • 747
  •   1
Отговори
# 30
  • софия
  • Мнения: 25 646
Прочетох също и че се замисля дали да е така. Написах как я готвя аз, защото има риск какво ще се получи, ако изсипе всичко накуп в тенджерата.

# 31
  • София
  • Мнения: 4 718
Сполучлива рецепта за сос Винергет?

# 32
  • София
  • Мнения: 19 322
Сполучлива рецепта за сос Винергет?
ВинеГРет
Олио и оцет в съотношение 3:1, сол на вкус, може и малко горчица. Може да се направи повечко в бурканче, раздрусваш добре и си имаш готова смес, стои в хладилника.

# 33
  • София
  • Мнения: 3 041
Някой купувал ли замразени медальони от хек(от Кауфланд). Да сподели как ги приготвя,не размразени/размразени на тиган,размразени и панирани или по друг начин?

# 34
  • София
  • Мнения: 4 718
Благодаря за бързия отг, трябва ми и подходящ сос за пилешки крилца

# 35
  • Sofia
  • Мнения: 21 704
... ВинеГРет
Олио и оцет в съотношение 3:1, сол на вкус, може и малко горчица. Може да се направи повечко в бурканче, раздрусваш добре и си имаш готова смес, стои в хладилника.
И черен п-р бих добавила. Simple Smile
Мазнина (доста варинати) и киселина (също доста варианти) 3/2 към 1, сол и п-р - основата на салатните дресинги.
А добавките са много.

# 36
  • Велико Търново
  • Мнения: 7 716
Значи ии, толкова ще се надуя вече, че изобщо не смятам да пиша в темата Simple Smile
Явно е, факт е, напълно без грам никакво съмнение, че аз не мога да готвя, и със сигурност мусаката ми не е впечатлила ММ. Значи съм меееега красива! Баси, колко време ми трябваше да го разбера!

# 37
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 307
Замеряне с храна ли е имало? Sweat Smile Не знам мусака да се готви в тенджера. Най-много да се запържи лука и каймата, наистина има лека разлика във вкуса, но и без нея може. Просто
Скрит текст:
слагаш в тавата нарязаните на кубчета картофи, домати ако искаш, лук нарязан колкото може по-ситно, каймата на колкото може по-ситни парченца (може да я накълцаш с нож да се раздели ), олио, сол, черен пипер, разбъркваш и доливаш малко вода. Водата създава пара и картофките ще се сготвят бързо, въпросът е да не е твърде много за да не се разкашкат, имай предвид че и доматът е течност. Включваш на към 170С, може да разбъркаш по някое време и боцваш картофче за проверка. Като изври водата и остане на мазнина само добавяш заливката, като палачинково тесто е, яйца, брашно, прясно мляко и печеш да зачерви. Това разбира се е по мой вкус, аз не обичам да е накисната в сос, и не обичам да е киселее от кисело мляко.

Някой купувал ли замразени медальони от хек(от Кауфланд). Да сподели как ги приготвя,не размразени/размразени на тиган,размразени и панирани или по друг начин?
Хек е много хубав паниран и пържен, аз размразявам иначе пуска вода като се готви. Става и сготвен на пара, после гарнираш с картофи и зеленчуков микс от ония замразените, всичкото може да се сложи в уред на пара ако имаш такъв. Върви му сос холандез. Може и да ги размразиш и после направо в тиганче да се задушат с масло, черен пипер, лимонче.

# 38
  • София
  • Мнения: 19 322
Значи ии, толкова ще се надуя вече, че изобщо не смятам да пиша в темата Simple Smile
Явно е, факт е, напълно без грам никакво съмнение, че аз не мога да готвя, и със сигурност мусаката ми не е впечатлила ММ. Значи съм меееега красива! Баси, колко време ми трябваше да го разбера!
Може да готвиш други неща добре, не е непременно мусака. Но ме съмнява, предвид изказването ти, че мразиш готвене и ядене. И идеята да се свари всичко в една тенджера... То ще стане супа с кайма.
Не обичам особено мусака и я готвя рядко, има къде къде по-впечатляващи неща.

# 39
  • Мнения: 9 574
Замеряне с храна ли е имало? Sweat Smile Не знам мусака да се готви в тенджера. Най-много да се запържи лука и каймата, наистина има лека разлика във вкуса, но и без нея може. Просто
Скрит текст:
слагаш в тавата нарязаните на кубчета картофи, домати ако искаш, лук нарязан колкото може по-ситно, каймата на колкото може по-ситни парченца (може да я накълцаш с нож да се раздели ), олио, сол, черен пипер, разбъркваш и доливаш малко вода. Водата създава пара и картофките ще се сготвят бързо, въпросът е да не е твърде много за да не се разкашкат, имай предвид че и доматът е течност. Включваш на към 170С, може да разбъркаш по някое време и боцваш картофче за проверка. Като изври водата и остане на мазнина само добавяш заливката, като палачинково тесто е, яйца, брашно, прясно мляко и печеш да зачерви. Това разбира се е по мой вкус, аз не обичам да е накисната в сос, и не обичам да е киселее от кисело мляко.

и аз така предложих /в тава във фурната, не в тенджера...това не знам откъде дойде за тенджерата Wink /
аз класическа не готвя почти, а основно с тиквички.

# 40
  • In transit
  • Мнения: 11 916
И аз я правя с много зеленчуци - тиквички, патладжан, моркови, чушки, домати, кайма и 1-2 картофа. Така ми харесва повече от класическата. Всичко задушавам в тенджера и после запичам на фурна. Накрая заливка.

# 41
  • Sofia
  • Мнения: 21 704
За тенджера (и мусаката)  дойде може би, защото казах, че аз така я готвя основно, но и затова, че Скк каза "без пържене и задушаване", та останаха печене и варене (в тенджера нали...)  като варианти. Simple Smile
Та в тенджера запържвам морков и лук, каймата, подправки, дом. пюре, картофите и малко вода, за да се сварят те.
Ако ще пека, прехвърлям в тава и във фурната да се готвят, но понеже у нас не сме фенове на заливката, остава си готвенето в тенджерата.

И аз я правя с много зеленчуци... Всичко задушавам в тенджера и после запичам на фурна. Накрая заливка.
А точно, а като не искам заливка, няма смисъл да прехвърлям... та така в тенджера. Simple Smile

А  много зеленчуци готвя със свинско - гювеч. Simple Smile

Последна редакция: вт, 31 яну 2023, 16:36 от Morena

# 42
  • Велико Търново
  • Мнения: 7 716
Точно така, както каза морена Simple Smile
Всъщност, винаги съм я правила само на фурна без да запържвам/задушавам нищо. Днес задуших лук, морков, каймата, сипах подправките (предварително смесени) и добавих картофите след 5 мин. Накрая сложих и кетчуп, ей така да има Simple Smile
Прехвърлих в тава и пекох на 200с фурна. Направих си заливка - яйца, мляко, бакпулвер и кашкавал... Изглежда добре.
Ама не е вкусно! Изобщо не е вкусно, естествено ще има кой да я изяде, все пак си живеем на село и има достатъчно животинки които се радват на всичко което опитомените не харесат Simple Smile
Вкуса е субективно нещо, добре, но каймата как става да нее е на бучки и ленти. Моята все така стои, колкото и да я деля с дървена лъжица/ мачкам с ръце заедно с картофите. Поне това ми кажете. Уж е хубава, не знам каква е, но вземаме от съседи когато колят прасе и всички я хвалят.

# 43
  • София
  • Мнения: 19 322
Тя затова се запържва, докато стане на трохи.
А може би просто не е твоето ядене.

# 44
  • Мнения: 9 123
може би е едросмляна,  за да стои чак на ленти. И моята е домашна. Не си играя с дървена лъжица, ползвам ръчната преса за картофено пюре - едно джаджа с кръг на дупки Simple Smile и слагам каймата заедно с малко доматен сос , лука, морковите, чушка.. да се задушават, докато останат на мазнина. Така, докато остане това оставане на мазнина, каймата става на трохи вътре. Това правя в тенджерата. от там нататък сипввам в тава с картофите, вода и пека, докато те омекнат, но задължително час, тъй като месото ми е домашно и го искам хубаво сготвено.

Общи условия

Активация на акаунт