За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 22 973
  • 747
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 4 429
Определено със запържени зеленчуци е доста по-вкусно. Понякога лятото добавям тиквичка. А в заливката кашкавал 😁.
За мусака конкретно не знам, ММ не яде и не правя, но гювеч един път се "изхитрих" без да запържвам и бухнах всичко сурово. Ами - не ми хареса! Определено първо запържено/задушено  е много по-вкусно! Та, в този ред на мисли, не знам дали крайния резултат ще си заслужава спестеното време и усилия.

# 46
  • Мнения: 6 872
може би е едросмляна,  за да стои чак на ленти. ...
или застояла или с незнам какво вътре. Мусаката вместо в тенджерата не става ли в йенски съд с капака ...всичко подредено както е ред ... приготвяне и после запичане може и със заливка. Аз обичам заливката. Така ще е по изискванията само печене или варене

# 47
  • Sofia
  • Мнения: 21 704
може би е едросмляна,  за да стои чак на ленти. ...
Мусаката вместо в тенджерата не става ли в йенски съд с капака ...
Едно и също са.  Та даже и стъклени тенджери има.

# 48
  • Мнения: 6 872
Как ще са едно и също. аз тенджерата с пластмасовите дръжки и т.н. никога няма да я сложа във фурната . Нали целта е да се направи в съдда във фурната после да се открие, залее и запече “

# 49
  • Мнения: X
Скрит текст:
Точно така, както каза морена Simple Smile
Всъщност, винаги съм я правила само на фурна без да запържвам/задушавам нищо. Днес задуших лук, морков, каймата, сипах подправките (предварително смесени) и добавих картофите след 5 мин. Накрая сложих и кетчуп, ей така да има Simple Smile
Прехвърлих в тава и пекох на 200с фурна. Направих си заливка - яйца, мляко, бакпулвер и кашкавал... Изглежда добре.
Ама не е вкусно! Изобщо не е вкусно, естествено ще има кой да я изяде, все пак си живеем на село и има достатъчно животинки които се радват на всичко което опитомените не харесат Simple Smile
Вкуса е субективно нещо, добре, но каймата как става да нее е на бучки и ленти. Моята все така стои, колкото и да я деля с дървена лъжица/ мачкам с ръце заедно с картофите. Поне това ми кажете. Уж е хубава, не знам каква е, но вземаме от съседи когато колят прасе и всички я хвалят.
Моят трик е да размеся добре каймата с малко студена вода преди задушаване. Пръска се и не стои на бучки. После задушавам с домати, подправки, лук и т.н., тя е вече добре пръсната и раздребнена и така се запечатва. Ако все още има някоя по-едра бучка намачквам с ръчната преса за пюре. Ето такова нещо:
Скрит текст:
По този начин никога не съм имала проблеми с едра кайма в мусака.

# 50
  • Мнения: 13 140
Е, не всички тенджери са с пластмасови дръжки... никакъв проблем ако реша да я бутна във фурната ако е с метални. А любимите ми са точно с такива - кухи метални дръжки дето не се и нагорещяват и хем ги хващам както си искам, хем ги мия както си искам.

За кайма има и още по-удобен инструмент от това за картофеното пюре, не знам защо не е популярен тук като почти няма дом в който поне за мусака да не се запържва кайма. Сума време търсих снимка да илюстрирам, че и името не се сетих какво може да му е, аз го видях в друга държава и се влюбих много бързо.
Ей такова звездовидно отпред, супер лесно се раздробява каймата с него при запържване, не съм пробвала ако само искам да я размеся с нещо дали пак ще работи добре, аз си я обработвам.

И с вода съм смесвала, като знам че тая вода ще изври и пак ще си се запържи после, пак помага но поне на мен ми е по-трудно и с повече бъркане.

# 51
  • Мнения: 39 513
Благодаря за новата тема.
За първи път ще правя талиатели с манатарки и пилешко. Въпросът ми е колко грама (оринетировъчно) сухи манатарки за една порция са ок като количество? Има ли вероятност повечкото такива да направят ястието невкусно и тежко? В колко вода да ги накисна? И да ползвам ли и бульона от пилешкото месо? Ако сложа и пресни печурки дали ще стане в повече като вкусове?

# 52
  • софия
  • Мнения: 25 627
скк, да не е някаква кофти кайма? Хубаво е да купуваш месо от месарницата и да помолиш на място да ти го смелят.
По описание звучи да не е лоша на вкус. Да не би да е безсолно? Не е хубаво пресолено, но и безсолното не е вкусно.

# 53
  • Велико Търново
  • Мнения: 7 715
Обикновено купувам месо от магазин/месарница. Обаче, декември месец, съседи колиха телета и свине и  взехме от тях суджуци за сушене, сланина за нашите и кайма. Казват че са хубави, аз не обичам месо и не ми се струват нито хубави нито лоши. Каймата беше размразена, смяна на дебели шнурове или фитили, както и да се казва.

# 54
  • София
  • Мнения: 19 319
Благодаря за новата тема.
За първи път ще правя талиатели с манатарки и пилешко. Въпросът ми е колко грама (оринетировъчно) сухи манатарки за една порция са ок като количество? Има ли вероятност повечкото такива да направят ястието невкусно и тежко? В колко вода да ги накисна? И да ползвам ли и бульона от пилешкото месо? Ако сложа и пресни печурки дали ще стане в повече като вкусове?
Мисля, че манатарките ще доминират. Не съм готвила, но те имат специфичен вкус и прекаляването може би ще има отрицателен ефект.

# 55
  • софия
  • Мнения: 25 627
Обикновено купувам месо от магазин/месарница. Обаче, декември месец, съседи колиха телета и свине и  взехме от тях суджуци за сушене, сланина за нашите и кайма. Казват че са хубави, аз не обичам месо и не ми се струват нито хубави нито лоши. Каймата беше размразена, смяна на дебели шнурове или фитили, както и да се казва.
Месото си е било хубаво, явно е смляно на по-едро. Ако можеш, мини го на по-дребно.

# 56
  • Sofia
  • Мнения: 21 704
Благодаря за новата тема.
За първи път ще правя талиатели с манатарки и пилешко. Въпросът ми е колко грама (оринетировъчно) сухи манатарки за една порция са ок като количество? Има ли вероятност повечкото такива да направят ястието невкусно и тежко? В колко вода да ги накисна? И да ползвам ли и бульона от пилешкото месо? Ако сложа и пресни печурки дали ще стане в повече като вкусове?

По принцип манатарките се ползват по малко, защото са с много интензивен вкус... за една порция бих ползвала 1 сушена манатарка. Накисни ги в малко - 150-200мл  гореща вода и я ползвай после като кубче бульон.
Ползвай и бульона от пилешкото и други гъби - https://morrennaa.blogspot.com/2019/12/blog-post.html

# 57
  • In transit
  • Мнения: 11 913
Мари, на мен сушените манатарки не ми харесват с паста. Стоят ми малко сухи и жилави, колкото и да се разкиснат във вряла вода. Ако ползвам замразени ги слагам в ризото, но добавям и пресни гъби(печурки). Иначе за бульон са супер.

# 58
  • Мнения: 9 571
Определено със запържени зеленчуци е доста по-вкусно. Понякога лятото добавям тиквичка. А в заливката кашкавал 😁.
За мусака конкретно не знам, ММ не яде и не правя, но гювеч един път се "изхитрих" без да запържвам и бухнах всичко сурово. Ами - не ми хареса! Определено първо запържено/задушено  е много по-вкусно! Та, в този ред на мисли, не знам дали крайния резултат ще си заслужава спестеното време и усилия.

Гювеч е друга работа вече. За мен трябва задължително да се кавърдисат зеленчуците, но това е лично мнение разбира се.

# 59
  • Мнения: 6 872
Определено със запържени зеленчуци е доста по-вкусно. Понякога лятото добавям тиквичка. А в заливката кашкавал 😁.
За мусака конкретно не знам, ММ не яде и не правя, но гювеч един път се "изхитрих" без да запържвам и бухнах всичко сурово. Ами - не ми хареса! Определено първо запържено/задушено  е много по-вкусно! Та, в този ред на мисли, не знам дали крайния резултат ще си заслужава спестеното време и усилия.

Значи трика с варенето на пара предварителн ое , че не са толкова мокри като във вода. А иначе ако са приготвени предварително и после нарязани дори да се запържат то става в по-малко мазнина и по-бързо и затова е по-диетично според мен. Т,е, аз така правя. Пестя време , не ползвам толкова мазнина и пр. И пак вкуса е ок. Но не значи че трябва на всеки да хареса Simple Smile
Заредила съм смеска за кюфтета в хладилника. Този път без галета , а с филийките хляб. Да видим дали и кога ще ги докарам кюфтаците.

Общи условия

Активация на акаунт