За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 29 458
  • 738
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 441
Здравейте! Имате ли изпитана рецепта за картофени кюфтета на фурна? Правила съм няколко опита за пържени кюфтета, но не се получиха- винаги се разпадат и стават ужасно мазни.

# 691
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 033
Здравейте! Имате ли изпитана рецепта за картофени кюфтета на фурна? Правила съм няколко опита за пържени кюфтета, но не се получиха- винаги се разпадат и стават ужасно мазни.
А рецепта за хубави пържени да предложа? Можеш и да ги изпечеш, естествено, но пържени са по-хубави.

# 692
  • Мнения: 441
Разбира се, приемам предложения 😉

# 693
  • In transit
  • Мнения: 12 021
Здравейте! Имате ли изпитана рецепта за картофени кюфтета на фурна? Правила съм няколко опита за пържени кюфтета, но не се получиха- винаги се разпадат и стават ужасно мазни.
Заповядай: Картофени кюфтета на фурна, винаги сполучливи.

# 694
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 033
Разбира се, приемам предложения 😉
1 кг стари картофи (не пресни)
1 глава кромид
1 морков
2-3 лъжици варен ориз (по желание, аз слагам ако имам останал от друго)
сол, черен пипер, чубрица
2 яйца
Брашно или галета за овалване, мазнина за пърженето

Картофите се варят с обелките без да се преваряват. Обелват се и се рендосват на едро ренде. На същото ренде се минават и кромида, и моркова, като моркова може и на финото. Така получената маса се слага в по-дълбока купа и се добавят подправките и яйцата (и вареният ориз, ако има такъв). Размесва се хубаво, като е нормално сместа да не е много твърда.
Слагаме на котлона тиган с мазнинка, около 1 пръст трябва да е дълбоко олиото. Аз пържа на степен 9 от 12, така че ако е с 4 степени котлона - на 3. Гребваме с лъжица от сместа и с втора лъжица оформяме леко. Слагаме го в брашното и като го оваляме в брашно - финално разплескваме кюфтето като пак си слагаме брашно ако е нужно. Слагаме в загрятото олио. Важно е да не се правят предварително кюфтетата, защото ще попият брашното. На този етап кюфтенцата са още много крехки, защото яйцето не е стегнало напълно, затова или се обръщат много внимателно с вилица (но с подпъхване отдолу, не с набождане), или по-добре с шапулка. Пържи се до златисто и се вади на хартия.

В класическата рецепта има сирене, но заради масовите боклуци, които се продават, вече не слагам, защото много пуска вода и може да провали рецептата.

Не претендирам за някаква уникалност, от тефтера на баба е рецептата и винаги така съм ги правила - провал няма.

# 695
  • София
  • Мнения: 19 435
Някои хора ги правят без яйца вътре, а овалват в яйце и така пържат.
Аз ще се потретя или подесетя, но задушавам картофите в МВ и така избягвам почти изцяло водата. И пак се случва да ми се разпаднат, ако картофите са воднисти.

# 696
  • Русе
  • Мнения: 5 278
Скрит текст:
Здравейте! Имате ли изпитана рецепта за картофени кюфтета на фурна? Правила съм няколко опита за пържени кюфтета, но не се получиха- винаги се разпадат и стават ужасно мазни.

Следвай точно рецептата и ще ти се получат.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_5771.html


Бонус
https://ipeychev9.blogspot.com/2017/06/blog-post_22.html

# 697
  • София
  • Мнения: 8 603
Пейч, във втората рецепта пилешкото може ли първо да се свари?

# 698
  • Русе
  • Мнения: 5 278
Скрит текст:
Пейч, във втората рецепта пилешкото може ли първо да се свари?

Може, но когато го месиш с картофите трябва да го смелиш или пасираш.

# 699
  • Мнения: 7 996
Гледам клип с рецепта за кюфтета от тиквички и моркови. Настърган морков и нарязан червен лук бяха поляти с вода и после отцедени в гивгир. Не за пръв път виждам да се накисват така с вода зеленчуците. Защо го правят? Самите тиквички не бяха подложени на "баня".

# 700
  • Мнения: 441
Здравейте! Имате ли изпитана рецепта за картофени кюфтета на фурна? Правила съм няколко опита за пържени кюфтета, но не се получиха- винаги се разпадат и стават ужасно мазни.
Заповядай: Картофени кюфтета на фурна, винаги сполучливи.
Благодаря на всички за идеите. Mikkey, чудни станаха 😉

# 701
  • In transit
  • Мнения: 12 021
mima_r, много се радвам. Hug

Ева+, червен лук изкисвам с вода и сол, за да му се премахне лютивината. За моркови или друг зеленчук само във вода, не разбирам идеята.

# 702
  • Мнения: 4 825
Аз накисвам зеленолистни зеленчуци във вода, защото уж така излизали нитратите.

# 703
  • Мнения: 7 102
тези картофени кюфтенца са супер .

# 704
  • In transit
  • Мнения: 12 021
Аз накисвам зеленолистни зеленчуци във вода, защото уж така излизали нитратите.
Накисват се във вода и сода бикарбонат, ама докато са цели, не настъргани.

Общи условия

Активация на акаунт