За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 18 346
  • 465
  •   2
Отговори
# 360
  • софия
  • Мнения: 25 478
Това ми е рецепта от марчева 💚

125 г меко масло
1 с.л. кисело мляко
1/2 ч. л. сода бикарбонат
около 1/2 кг  брашно
250 г намачкано  краве сирене + сол на вкус + 1 ч. л. смлян черен пипер + ким + 3 яйца М
В кисело мляко се загасява содата.
В купа се изсипва брашното, нека в началото да е малко по-малко, нататък ще се добавя при необходимост, прибавя се мекото масло, киселото мляко, яйцата и се омесва тесто. Трябва да е меко колкото ухото.
Откъсват се топчета равни по размер и всяко се поставя във формичката, с пръсти се оформя по ребровата стена и дъното. Сипва се от плънката със сиренето, нека да е малко с връх.
Пече се на 180 до златисто.

# 361
  • Мнения: 122
Моята рецепта е от майка ми, има няма на 40години. 😀
190гр масло с  2ч.ч. брашно се прави на трохи и се добавя
6суп. л кисело мляко с щипка сода и щипка сол. Омесва се до хомогенност и се оставя за половин час в хладилника.
Пълнежът е от 3бр яйца, 250гр сирене и 1 с.л. кисело мляко с щипка сода. От тази доза излизат 30бр.

# 362
  • Русе
  • Мнения: 5 212
По тази рецепта правя солените кошнички. Като смесвам сиренето само с две яйца, вместо три по рецептата. Готовото тесто стои в хладилник около 40 минути.

# 363
  • Мнения: 9 109
Доли, тези на Йоли съм правила с горгонзола, но можеш да си направиш  с обикновено сирене. Маслено тесто са кошничките, без кисело мляко - масло, яйце, брашно. https://yoli-www.blogspot.com/2009/08/blog-post.html Ползвам и за сладки, и за солени тарти, когато ми трябва, при мен също е 1 яйце, 125 г масло и 250 г брашно.

# 364
  • Мнения: 5 132
Видях, че сте обсъждали баница с лапад, сирене и яйца. И точно тази вечер се каня да направя. Намерих рецепта, в която се добавя ориз. Правили ли сте и дали ще е сполучлива?

# 365
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 139
Видях, че сте обсъждали баница с лапад, сирене и яйца. И точно тази вечер се каня да направя. Намерих рецепта, в която се добавя ориз. Правили ли сте и дали ще е сполучлива?
Ако е вита баница, да.

# 366
  • Варна
  • Мнения: 674
Да, но слагам готов, задушен ориз. Не само вита, правила съм на ролки, триъгълни, правоъгълни , на редове-всякак.

# 367
  • Мнения: 5 132
Благодаря, Ефибуш и Пеева.
Да, по рецепта лапада и ориза се задушават заедно. Не става въпрос за суров.

# 368
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 139
И на зелник ориз харесвам, само там правя наложена баница, иначе другите само навити на рулце, въпрос на вкус, но оризът си е приготвен напълно и само добавен към останалата плънка. То вече не е баница, а си е цяла манджа, обаче е вкусно 🤣Както ме присети сега, ще си взема кори тези дни и ще спретна с коприва и ориз.

# 369
  • Русе
  • Мнения: 5 212
Скрит текст:
Видях, че сте обсъждали баница с лапад, сирене и яйца. И точно тази вечер се каня да направя. Намерих рецепта, в която се добавя ориз. Правили ли сте и дали ще е сполучлива?

По тази рецепта можеш да направиш вита баница. Като вместо тесто използваш кори. Другите продукти не се менят. Към плънката можеш да добавиш и зелении - лапад, спанак или коприва.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_8.html

# 370
  • Габрово / но е чистокръвна старозагорка/
  • Мнения: 4 443
Видях, че сте обсъждали баница с лапад, сирене и яйца. И точно тази вечер се каня да направя. Намерих рецепта, в която се добавя ориз. Правили ли сте и дали ще е сполучлива?
beauty_magnolia, виж рецептата на Бени. Правила съм по нея, сполучлива е.

https://inthebeniskitchen.com/2023/11/11/%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b … 0%bd%d0%b0%d0%ba/

# 371
  • Мнения: 60
Здравейте, дами

Интересувам се какъв крем се използва за декорации за торта отгоре. Този тип розички и тн. освен със сметана, могат ли да се направят и с някакъв гъст крем? Благодаря предварително!

# 372
  • Мнения: 36
Здравейте.

Литър и половина домашно прясно мляко по време на варене ми се пресече. Кипнато е. Необходима ли е допълнителна обработка, или вече си е разделено на извара и суроватка и няма нужда от добавяне на киселина (както когато се пресича с киселина прясно мляко)?

Благодаря.

# 373
  • Мнения: 3 335
Ако ти трябва по-фина и мека (сочна) извара, може и така да го прецедиш. Ако искаш малко по-твърда и ронлива, добави малко лимонтозу и го кипни пак, а когато се отдели стабилно на повърхността, го сложи в цедка и тензух - после вече може да му контролираш влажността на пипане и в двата случая.

# 374
  • Мнения: 6 724
в такива случаи всичко ли употребявате или изхвърляте нещо ? Със суроватката какво правите.

Общи условия

Активация на акаунт