Козунаци 2024

  • 16 453
  • 304
  •   11
Отговори
# 15
  • Мнения: 1 445
Търся идеи за плънка. Правила съм с бадем,с шамфъстък, халва за мазане. Много ми се ще да пробвам с шипков мармалад. И за локум се чудя,но как го режете. Още един въпрос-ако сложа плънка от нарязан локум,после какви варианти има за оформяне? Аз използвам един вариант,в който върху добре разточен правоъгълник намазвам плънката,след това оформям руло,нарязвам наполовина по дължина и усуквам. Но не мисля,че би се получило с парчета нарязан локум. Дано ме разбрахте

# 16
  • Варна
  • Мнения: 1 200
Днес направих една доза по рецептата на Зиче, от 1,5 кг готово тесто приготвих 3 козунака по 500 гр - един с локум, един с ягодов конфитюр и един с течен шоколад. Чудни ми станаха, но не снимах. И миналата година правих по същата рецепта, екстра бяха. Ама много ми се беше дояло нашенски козунак вече.
Helene S, би ли дала линк, или написала рецептата на Зиче.

# 17
  • Sofia
  • Мнения: 21 646
Търся идеи за плънка. Правила съм с бадем,с шамфъстък, халва за мазане. Много ми се ще да пробвам с шипков мармалад. И за локум се чудя,но как го режете. Още един въпрос-ако сложа плънка от нарязан локум,после какви варианти има за оформяне? Аз използвам един вариант,в който върху добре разточен правоъгълник намазвам плънката,след това оформям руло,нарязвам наполовина по дължина и усуквам. Но не мисля,че би се получило с парчета нарязан локум. Дано ме разбрахте
Трябва да си намериш  относително по твърд локум, който да успееш нарежеш на малки кубчета.  Добавяш ги в тестото след втасването - размесваш ги и оформяш както решиш.  Само да уточня, че е голяма вероятността, да разкъсат тестото -  това ако държиш на външния вид. Simple Smile

# 18
  • In transit
  • Мнения: 11 843
Търся идеи за плънка. Правила съм с бадем,с шамфъстък, халва за мазане. Много ми се ще да пробвам с шипков мармалад. И за локум се чудя,но как го режете. Още един въпрос-ако сложа плънка от нарязан локум,после какви варианти има за оформяне? Аз използвам един вариант,в който върху добре разточен правоъгълник намазвам плънката,след това оформям руло,нарязвам наполовина по дължина и усуквам. Но не мисля,че би се получило с парчета нарязан локум. Дано ме разбрахте
Виж тук оформяне, което е подходящо за парченца локум: https://www.mycookingcreations.com/2023/04/cozunac-soffice-brioc … squale-della.html

# 19
  • София
  • Мнения: 3 026
И аз месих с планетарен миксер.Явно както е писала Sysly моят е добре втаса и затова ги нямам конци.

# 20
  • Мнения: 2 847
И аз месих с планетарен миксер.Явно както е писала Sysly моят е добре втаса и затова ги нямам конци.
Ако вътре е като кифла и няма изразени конци - или тестото ти е било меко, или е превтасал.

# 21
  • Мнения: 12 886
Ако се пече малко по-дълго от нужното и стане по-сух, от това също може да се позагубят конците, но говоря за тези вътре в козунака. Ако става дума само за отгоре, наистина зависи от втасването дали има още да се разпъва във фурната или не.

# 22
  • София
  • Мнения: 3 026
И аз месих с планетарен миксер.Явно както е писала Sysly моят е добре втаса и затова ги нямам конци.
Ако вътре е като кифла и няма изразени конци - или тестото ти е било меко, или е превтасал.
Мек е и конци има вътре.Следващия път ще направя експеримент.Ще чакам да удвои обема си.

# 23
  • Мнения: 2 847
Някой питаше за Кулич.

Правя Кулич-Краффин. Руският вариант на оформяне. Става разкошен, като пух!


Скрит текст:


# 24
  • In transit
  • Мнения: 11 843
И аз месих с планетарен миксер.Явно както е писала Sysly моят е добре втаса и затова ги нямам конци.
Сисли го е написала най-точно. Всяко печиво от сорта на хляб или козунак, което е с мая, трябва да втаса точно определено време, с времето се добива тренинг да нацелваш точния момент. Ако е втасал правилно и го сложиш да се пече навреме, първите 10-15 минути, маята продължава да действа и да надига печивото, мисля, че беше до около 50С, след това надигането спира и започва процесът по изпичане и зачервяване, което се нарича Реакция на Майлард, ако ти е интересно да прочетеш. Ако си "изтървала" точния момент на втасване и козунакът ти е започнал леко да превтасва, по време на печене не се надига допълнително, както се е получило при теб. Може да се получи и ефект на разкъсване на глутеновите нишки, още по време на втасване, ако тестото е превтасало и/или брашното, което се ползва е с по-ниско съдържание на глутен.

# 25
  • София
  • Мнения: 2 856
Днес направих една доза по рецептата на Зиче, от 1,5 кг готово тесто приготвих 3 козунака по 500 гр - един с локум, един с ягодов конфитюр и един с течен шоколад. Чудни ми станаха, но не снимах. И миналата година правих по същата рецепта, екстра бяха. Ама много ми се беше дояло нашенски козунак вече.
Helene S, би ли дала линк, или написала рецептата на Зиче.
Заповядай: https://zi4e57.blogspot.com/2021/04/2021_22.html?fbclid=IwAR1cKU … UmJX4VvS7GHMM&m=1

Аз го направих вчера с мая 17 г, извадена от фризера, активирах я предварително, че ме съмняваше, сложих 225 г захар и точно 800 г брашно, най-обикновено. Ползвах 2/3 кутия локум на Захарни Заводи Горна Оряховица, толкова имах останал, нарязах го на парченца, разстелих с ръце трите фитила, сложих парченцата локум и ги затворих, сплетох ги и не се спукаха при печенето. Другият го направих с едно изостанало сладко от ягоди - пак раздърпах с ръце трите фитила, сложих сладко, завих и сплетох, а третия пък направих на руло с 2 с.л. течен шоколад, носеше и на още плънка обаче. Конци нямах по ред причини, но не ми пука, много вкусни станаха, най-вече достатъчно сладки и меки и днес. Месих само с миксер, което ме устройва идеално. Мерките ми на маята са леко странни, защото не съм в България. 😂

# 26
  • Мнения: 3 070
Момичета, здравейте! Какво брашно ползвате за замесването на козунаци?

# 27
  • Sofia
  • Мнения: 21 646
Момичета, здравейте! Какво брашно ползвате за замесването на козунаци?
Здравей, на предната страница съм писала аз.

# 28
  • Мнения: 3 070
Момичета, здравейте! Какво брашно ползвате за замесването на козунаци?
Здравей, на предната страница съм писала аз.
Олеле, много се извинявам, но погледнах само първи пост и не видях в него да се споменават вид продукти и реших да питам направо. Много благодаря!

# 29
  • Мнения: 3 272
Аз на София мел за баници.

Общи условия

Активация на акаунт