сироп от бъз

  • 98 013
  • 112
  •   1
Отговори
# 75
  • Kazanlak
  • Мнения: 24
Според мен това дали ще ферментира или не зависи от количеството на захарта. Рецептите, поне тези в мрежата не указват точното съотношение. Това - "на око" ред бъз, ред захар е доста субективно когато става дума за съставки с различна консистенция. Никъде не срещах на килограм бъз колко грама захар се слагат.
Тази година правих две партиди сироп, като в първата сложих по-малко захар и тя ферментира. Прочетох, че това не е проблем, но след като я бутилирах я прибрах в хладилника за да прекъсна ферментацията. Втората партида направих в съотношение почти 1:1, с лек превес на бъза. Тя не ферментира. Много е важно да се разбърква всеки ден, защото плодчетата се издигат над повърхността на течността и ако останат така, сиропът ще се сдобие с кисела жилка.
И двата вида - и ферментиралия  и неферментиралия имат много приятен вкус и въобще не горчат. Малко в повече ми идва захарта, затова го пия разреден.

# 76
  • Мнения: 116
При повишена кръвна захар (на горна граница) може ли да се пие сироп от бъз?

# 77
  • Kazanlak
  • Мнения: 24
При повишена кръвна захар (на горна граница) може ли да се пие сироп от бъз?
Имате предвид при диабет ли? Ако случаят е такъв - опитайте с изсушен бъз. Вече е късно да си берете, но в аптеките и магазиите за здравословни храни продават. Иначе сиропът е доста сладък и  независимо, че количеството е само 1-2 лъжици дневно, вероятно не е подхоящ.

# 78
  • Мнения: 116
При повишена кръвна захар (на горна граница) може ли да се пие сироп от бъз?
Имате предвид при диабет ли? Ако случаят е такъв - опитайте с изсушен бъз. Вече е късно да си берете, но в аптеките и магазиите за здравословни храни продават. Иначе сиропът е доста сладък и  независимо, че количеството е само 1-2 лъжици дневно, вероятно не е подхоящ.
Не, не говорим за диабет, а ниво на кръвната захар 6.2 - резултат от прекалено напрежение и стрес. Сиропът е направен и ми е донесен в къщи.

# 79
  • Мнения: 27
Според мен това дали ще ферментира или не зависи от количеството на захарта. Рецептите, поне тези в мрежата не указват точното съотношение. Това - "на око" ред бъз, ред захар е доста субективно когато става дума за съставки с различна консистенция. Никъде не срещах на килограм бъз колко грама захар се слагат.
Тази година правих две партиди сироп, като в първата сложих по-малко захар и тя ферментира. Прочетох, че това не е проблем, но след като я бутилирах я прибрах в хладилника за да прекъсна ферментацията. Втората партида направих в съотношение почти 1:1, с лек превес на бъза. Тя не ферментира. Много е важно да се разбърква всеки ден, защото плодчетата се издигат над повърхността на течността и ако останат така, сиропът ще се сдобие с кисела жилка.
И двата вида - и ферментиралия  и неферментиралия имат много приятен вкус и въобще не горчат. Малко в повече ми идва захарта, затова го пия разреден.
Vessy_666 аз за първи път си направих бъз тази есен. Не знам  малко захар ли съм му сложила, първата седмица не го разбърквах или защото стоеше на по-топло място като че ли се вкисна. Сега си стои в хладилника не консумиран. Мисля, че е вкиснат по вкуса му-резлив е.Да ли може да се пие в този си му вкус? Какво би ме посъветвала? Благодаря.

# 80
  • Kazanlak
  • Мнения: 24
Да ли може да се пие в този си му вкус? Какво би ме посъветвала? Благодаря.

Ако вкусът наподобява вино, значи просто е ферментирал, а не вкиснат. Срещнах два метода в рецептите - с ферментация и без... Направих сироп и по двата и си ги консумирам. Може би от това, че не си ги разбърквала е станало леко кисело. Зърната трябва да са покрити с течност за да се избегне  киселата жилка. Това го знам от винари. Като изключим вкусът не би трябвало да има проблем да го консумираш Wink

# 81
  • у дома
  • Мнения: 1 160
При повишена кръвна захар (на горна граница) може ли да се пие сироп от бъз?
Имате предвид при диабет ли? Ако случаят е такъв - опитайте с изсушен бъз. Вече е късно да си берете, но в аптеките и магазиите за здравословни храни продават. Иначе сиропът е доста сладък и  независимо, че количеството е само 1-2 лъжици дневно, вероятно не е подхоящ.
А изсушеният бъз как се консумира?

# 82
  • Kazanlak
  • Мнения: 24
А изсушеният бъз как се консумира?
Аз лично не съм го консумирала така, но на мой близък му препоръчаха.
Ядат се изсушените зърна, като се започва с едно и се увеличава всеки ден докато стигне до 21. След това в обратен ред до 1. Не съм сигурна дали се прави почивка. Трябва да го питам или да потърся в мрежата.  newsm78

# 83
  • Мнения: 27
Да ли може да се пие в този си му вкус? Какво би ме посъветвала? Благодаря.

Ако вкусът наподобява вино, значи просто е ферментирал, а не вкиснат. Срещнах два метода в рецептите - с ферментация и без... Направих сироп и по двата и си ги консумирам. Може би от това, че не си ги разбърквала е станало леко кисело. Зърната трябва да са покрити с течност за да се избегне  киселата жилка. Това го знам от винари. Като изключим вкусът не би трябвало да има проблем да го консумираш Wink
Благодаря за съвета   bouquet

# 84
  • Варна
  • Мнения: 1 579
Здравейте
Не можах да ви изчета и се извинявам ако е коментирано те първа се връщам на пред,но бих искала да знам.Прави ли се пичавка в приема му и  колко време се пие.Става въпрос за дете.
Благодаря предварително.  bouquet

# 85
  • Мнения: 30
Гледам преди 1-,преди 2 г сте писали ,писали по темата,но тази година няма ,та се запитах:Тези хора живи ли са?да не би да им е станало нещо от бъзовия сироп?Моля,пишете как сте?Правите ли пак сироп или е рано още?Аз днес си набрах ,ороних го,но ми се струва много горчив,така ли трябва да бъде.Иначе зърната са меки и черни  newsm78

# 86
  • Бургас
  • Мнения: 368
И аз заредих в събота първия трилитров буркан.Оставих го на вилата в хладна стая да видим как ще преживее жегите...

# 87
  • Мнения: 30
И аз зареди 1 буркан и 2 бъркалки сладко в хлебопекарната,ако ще се мре,от зоб да е Simple Smile

# 88
  • Мнения: 1 780
И тази година се глася да направя няколко компотени буркана, но честно да си кажа, много боядисва зъбите при вземане, та за това се принудих да го изсуша и да си вземам всеки ден по около двайсетина зрънца. не ги дъвча, а ги глътвам като хапченца с вода преди закуска на гладно.
Имам голяяяяма градина и имам и от двата вида в изобилие, така че и от двата вида ще направя, не толкова като лекарство, колкото като сироп за през зимните дни.

# 89
  • Пловдив
  • Мнения: 873
Запис, за да обявя, че сме живи и здрави, най-вече, Grinning след цяла зима консумация на бъзов сироп. И тази година вече заложих добре узрелите зърна в трилитрови буркани, покрити със захар, както е по рецептата.
Ако някой се двоуми, сега е моментът за бране на бъза.Берете идеално узрели зрънца, в тях гарантирано няма отровни вещества. Така ще се предпазите от грип и други простуди. Peace

Общи условия

Активация на акаунт