сироп от бъз

  • 97 961
  • 112
  •   1
Отговори
# 90
  • София
  • Мнения: 9 887
За четвърта година си правя сироп от черен бъз за цялото семейство по гореописаната схема- ред бъз, ред захар. При нужда, тоест ако усетя малко миризма на фармантецаия веднага добавям още захар. Два трилитрови и 3 еднолитрови буркана сложих. За първи път ми се случва от единия буркан да изтече отгоре, не мирише на ферментирало, не е кисело, но явно е преляло.  Сложих му още дахар. Преди 5 дни го направих.

# 91
  • Мнения: 1 149
За четвърта година си правя сироп от черен бъз за цялото семейство по гореописаната схема- ред бъз, ред захар. При нужда, тоест ако усетя малко миризма на фармантецаия веднага добавям още захар. Два трилитрови и 3 еднолитрови буркана сложих. За първи път ми се случва от единия буркан да изтече отгоре, не мирише на ферментирало, не е кисело, но явно е преляло.  Сложих му още дахар. Преди 5 дни го направих.
А бъркаш ли го newsm78
И къде го държиш newsm78

# 92
  • София
  • Мнения: 9 887
Бъркам го всеки ден. В шкаф го държа.
Но нищо му няма, не знам защо така се получи в началото. Сега всички буркани са ок.

# 93
  • Мнения: 140
Аз онзи ден събрах бъз, но не знаех как се прави и накрая го пуснах на каната на миксера на бавни обороти, стана като гъста каша. Сега се чудя да го хвърлям ли или може да стане на мармалад newsm78

# 94
  • Мнения: 7
Здравейте,
прочетох част от темата и проявих интерес и аз.
Взех си днес от един магазин за здравословно хранене бурканче сироп от бъз (макар никъде да не пише черен, цвета му е такъв, а името на латиница проверено в гугъл - elder fruit дава резултат само за черен бъз), но на упътването пише да се използва разреден и това което повече ме притеснява "след отваряне да се съхранява до 3 дни при температура 0-4 С". Та чудя се дали концентрацията е по слаба и може да се изпие за 3 дни, а не както тук е писано по 1-2 лъжички на ден?

# 95
  • Мнения: 12
Здравейте,
да кажа и моята рецепта - мисля, че е хубава - от една баба съседка я научих. Оронва се бъза, намачква се и се прецежда през тензух. След това на литър сок се добавят 1,5кг захар - държа го в йена или голям буркан - бърка се често докато се разтопи захарта - държи се така 3-4 дни и се насипва в шщишета.

# 96
  • Мнения: 199
За четвърта година си правя сироп от черен бъз за цялото семейство по гореописаната схема- ред бъз, ред захар. При нужда, тоест ако усетя малко миризма на фармантецаия веднага добавям още захар. Два трилитрови и 3 еднолитрови буркана сложих. За първи път ми се случва от единия буркан да изтече отгоре, не мирише на ферментирало, не е кисело, но явно е преляло.  Сложих му още дахар. Преди 5 дни го направих.
А бъркаш ли го newsm78
И къде го държиш newsm78

По оригиналната рецепта, така направен бъза не се бърка! Той си ферментира, инава процес на някакво прекипяване, при които някои буркани наистина изтичат навън. Но не мирише на ферментирало!
Лично аз НЕ ГО ПРЕЦЕЖДАМ после! Не си играя и с това. И така може да стои с години, не ферментира. Рядко ми се е случвало да се повреди. Е, тогава го изхвърлям.

# 97
  • Мнения: 2
Здравейте!
Тъй като тази година направихме повече, някой ако си търси сироп от бъз (по рецептата на Димков правен) да ми пише лично съобщение. Simple Smile

# 98
  • Мнения: 11 768
Ето и моя сироп от бъзак: Сироп от черен бъз

# 99
  • Мнения: X
Здравейте,
Някой давал ли е сироп от бъз на дете на година и осем месеца? Как се отрази?

# 100
  • Мнения: 4 292
Малиш, аз давам, моето дете е колкото твоето. Чудеса не очаквам, но поне малко да го подкрепи предстоящата зима. Направих си го сама, давам от месец, резултатът-една хрема, която мина без капки за около 2-3 дни, една гнойна ангина с АБ и сега е настинал от вчера, ще видя бързо ли ще се оправи. Ако сега се размине бързо с настинката, киха и и има хрема, ще го броя за успешно Simple Smile

# 101
  • Мнения: 31
Здравейте, майка ми е направила сироп от черен бъз по рецептата на Димков, но нейна колежка и казала, че не го прецежда, а го оставя с плодовете и така го яде. И майка ми го оставила така.  Даде и на мен един буркан, та се чудя дали да го консумирам така ?  newsm78

# 102
  • Мнения: 2 396
Здравейте, виждам ,че обсъждате домашният сироп от бъзак, но моят свърши и взех от един магазин 1 бурканче на фирма Полинеза - Враца. На етикета пише, че се разрежда, но не пише в какво съотношение. Някой да е купувал/ ползвал такъв сироп?

# 103
  • Мнения: 183
И аз имам черен бъз у дома и всички пием.
Майка ми го прави вече от няколко години и го приемаме през зимния период.
Страх ме е обаче да давам на децата, защото е силно токсичен, а ми се иска да им давам нещо за подсилване.На почти 2 години са.

# 104
  • Мнения: 11 768
За първи път чувам, че сиропът е токсичен.

Общи условия

Активация на акаунт